Kina poslala zastrašujuće upozorenje Zapadu: “Sve će europske zemlje drhtati u sjeni mogućeg nuklearnog rata”

Kina poslala zastrašujuće upozorenje Zapadu: “Sve će europske zemlje drhtati u sjeni mogućeg nuklearnog rata”

Česi prikupili novac za kupovinu tenka Ukrajini. Korisnici Twittera oštro osudili Muska i njegov prijedlog za mir u Ukrajini. Velika Britanija podržavat će Ukrajinu u ratu do njezine pobjede.


  • Britanci podržavaju Ukrajinu do njihove pobjede
  • Korisnici Twittera oštro osudili prijedlog Elona Muska za mir u Ukrajini
  • Česi skupili novac da Ukrajini kupe tenk, inicijativu “Dar za Putina” podržale i vlasti

12:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je uredbu kojom je formalne ukrajinske pregovore s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom proglasio “nemogućim”. Tom su uredbom formalizirani njegovi komentari ruske aneksije četiriju okupiranih ukrajinskih regija.

“On ne zna što su dostojanstvo i iskrenost. Stoga, mi smo spremni na dijalog s Rusijom, ali s nekim drugim ruskim predsjednikom”, rekao je Zelenski u petak.

U prvom članku uredbe stoga stoji da je Ukrajina odlučila istaknuti nemogućnost pregovora s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom”.

11:20 Kina je upozorila Zapad da će doći do teških posljedica ako se Ukrajini dopusti pristup NATO savezu.

Sve će europske zemlje drhtati u sjeni mogućeg nuklearnog rata”, stoji u uredničkom komentaru koji je u nedjelju objavio kineski režimski medij Global Times.

“U tom slučaju neće biti sigurnosti ni za koga. Ni za Ukrajinu ni za svijet. Umjesto da se traže rješenja za okončavanje sukoba, Washington je opetovano pokazao da SAD juriša u drugom smjeru – raspirivanju plamena rata”, stoji u tekstu.

Ukrajinske snage probile rusku obranu

9:56 Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Ruske Federacije, ratificiralo je aneksiju četiriju okupiranih regija Ukrajine.

Vijeće je jednoglasno ratificiralo zakon o pripajanju ukrajinskih regija Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon sličnog glasovanja u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.

Reuters je izvijestio da se dokumenti sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina te će se time dovršiti proces formalnog pripajanja spomenutih regija, koje predstavljaju oko 18 posto teritorija Ukrajine.

Međutim, Rusija trenutačno nema potpunu kontrolu nad teritorijem koji će si formalno pripojiti.

9:20 Ukrajinske snage probile su rusku obranu na jugu države, a sve više napreduju i na istoku, time zauzimajući teritorij koji je Rusija anektirala.

Na jugu su uništili 31 ruski tenk i nekoliko raketnih lansera, objavila je ukrajinska vojska, a da nije otkrila gdje su se borbe odvile. Reuters piše da zasad nisu mogli neovisno potvrditi događaje na bojištu.

Nedavni ruski vojni neuspjesi doveli su do promjene raspoloženja u medijima. Neki su komentatori priznali da je Rusija naišla na niz prepreka.

“Stvari za nas neće biti lake još neko vrijeme. U ovom trenutku ne bismo trebali očekivati dobre vijesti”, rekao je eteru voditelj talk showa Vladimir Solovjov.

Osim toga, mediji su izvijestili da je zapovjednik vojnih snaga na ruskom zapadnom vojnom okrugu, koji graniči s Ukrajinom, dobio otkaz.

8:45 Samoproglašena Narodna Republika Doneck (DPR) tvrdi da su tijekom noći na njezinu teritoriju ozlijeđene dvije osobe te da je 13 kuća i 12 civilnih infrastruktura oštećeno paljbom ukrajinskih oružanih snaga.

DPR kao legitimnu vlast zasad priznaju tri države članice Ujedinjenih naroda: Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja., prenosi dnevnik.hr