Izbori u BiH: Mrtva trka između Krišto i Komšića, Bakir izgubio, a Dodik tvrdi da je pobijedio…

Izbori u BiH: Mrtva trka između Krišto i Komšića, Bakir izgubio, a Dodik tvrdi da je pobijedio…

Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama. Broje se glasovi, a brojni su kandidati već proglasili pobjedu, iako službeni rezultati još nisu objavljeni. Sve je ipak zasjenio visoki predstavnik Christian Schmidt koji je u izbornoj noći odlučio nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Mrtva je trka između Borjane Krišto i Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda.

SDP-ov Denis Bećirović, koji je predstavljao ujedinjenu oporbu, u utrci za člana Predsjedništva pobijedio je uvjerljivo Bakira Izetbegovića.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Utrka za predsjednika Republike Srpske između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna, a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode….. , prenosi N1

TIJEK DOGAĐAJA

07:11

Dodik proglasio pobjedu na izborima

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik proglasio je rano jutros pobjedu na izborima.

„U ovom trenutku definitivno mogu potvrditi da je Željka Cvijanović pobijedila na izborima za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ja na izborima za predsjednika Republike Srpske“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.06:59

Oporba uvjerena da je pobijedila Dodika, on tvrdi da nije

Jelena Trivić proglasila je u ponoć svoju pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske što bi, bude li potvrđeno, bilo veliko iznenađenje jer bi značilo poraz Milorada Dodika, koji krajnje oprezno tvrdi da se to nije dogodilo. “Potpuno sam uvjerena u pobjedu. Razlika je na ovom postotku glasova nedostižna”, kazala je Trivić u izbornom stožeru Partije demokratskog progresa (PDP) u Banjoj Luci ustvrdivši kako je definitivno pobijedila Dodika.

U PDP-u su na temelju rezultata nakon prebrojanih 72,3 posto ili 468 tisuća glasova utvrdili kako je Trivić dobila 236 tisuća glasova ili 51,2 posto dok je Dodik dobio 225 tisuća glasova ili 48,7 posto.

Više pročitajte OVDJE.06:56

Trenutno Krišto vodi pred Komšićem

Prema preliminarnim rezultatima izbora u BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda vodi Borjana Krišto, koja ima 51 posto glasova, dok Željko Komšić ima 49 posto.06:53

Čović: Štetno za BiH da su Bošnjaci Hrvatima nametnuli Komšića

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka štetno za državu BiH i  pozdravio je intervenciju visokog predstavnika, ali je dodao da njome nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju.

„Mi smo i dalje u situaciji da brojniji narod u Federaciji BH koristeći činjenicu da nije izmijenjen Izborni zakon može izdvojiti 200.000 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da su i ovaj put pogriješili zbog budućnosti Bosne i Hercegovine i našeg europskog puta“, rekao je Čović na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH u nedjelju kasno navečer.