CNN: Putinu vrijeme istječe i on to zna…

CNN: Putinu vrijeme istječe i on to zna…

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu vrijeme istječe i on to zna.

U međuvremenu se nastavlja njegova bombastična predstava – objavljujući u petak aneksiju ukrajinskih teritorija, Putin je proglasio da će Luhansk, Donjeck, Zaporižja i Herson zauvijek postati dio Rusije. On žuri proglasiti pobjedu i zacementirati male dobitke i tražiti mir, vodeći opasnu političku igru, bez obzira na fanfare u Moskvi, piše CNN.

Pozvao je Ukrajinu da odmah prekine vatru i sjedne za pregovarački stol, ali je dodao: “Nećemo pregovarati o izboru naroda. To je riješeno. Rusija to neće izdati.” Putin daje sve od sebe da to sakrije, ali on gubi rat u Ukrajini. To je svima vidljivo.

“Putin želi okončati cijelu ovu stvar što prije”

Andrej Kortunov, koji u Moskvi vodi Rusko vijeće za međunarodne poslove, također to vidi: “Predsjednik Putin želi okončati cijelu ovu stvar što prije.”

Putinova nedavna mobilizacija 300.000 vojnika neće moći tako brzo preokrenuti njegove gubitke na bojnom polju, a moglo bi imati negativne posljedice u samoj Rusiji, stavljajući ga na opasnu političku poziciju. Prema službenim podacima iz EU, Gruzije i Kazahstana, oko 220.000 Rusa prebjeglo je preko njihovih granica otkako je objavljena djelomična mobilizacija. EU je rekao da njihov broj – gotovo 66.000 – predstavlja povećanje od više od 30 posto u odnosu na prethodni tjedan.

Neovisni ruski mediji koji citiraju obavještajno-sigurnosnu službu FSB, odnosno obnovljeni ruski KGB, ocjenjuju ukupni egzodus još većim. Kažu da je više vojno sposobnih muškaraca pobjeglo iz zemlje nakon proglašenja mobilizacije – 261.000 – nego što se do sada borilo u ratu – između 160.000 i 190.000.

CNN ne može provjeriti ruske brojke, ali kolone od 40 kilometara na granici s Gruzijom i prijelazima u Kazahstan i Finsku govore o reakciji i jačanju percepcije da Putin loše procjenjuje raspoloženje Rusa.

Putinu sat glasno otkucava

Kortunov kaže da ne zna što se događa u Kremlju, ali da razumije raspoloženje javnosti zbog ogromnih troškova i žrtava u ratu: “Mnogi bi ljudi mogli početi postavljati pitanja, zašto smo upali u ovaj kaos? Zašto smo izgubili toliko ljudi?”

Putinova je logična opcija, smatra Kortunov, da proglasi pobjedu i izađe pod svojim uvjetima. Ali za to mu je potrebno značajno postignuće na terenu: “Rusija ne može jednostavno reći da je misija ispunjena. Trebalo bi postojati nešto što se javnosti može predstaviti kao pobjeda.”

I to je logika koju Putin, čini se, slijedi potvrđujući lažne referendume u ukrajinskim regijama Luhansk, Donjeck, Zaporižja i Herson te ih proglašavajući dijelom Rusije.

Isti scenarij slijedio je prilikom aneksije Krima 2014. godine, a sada, kao i tada, prijeti nuklearnim udarima ako Ukrajina, uz potporu svojih zapadnih saveznika, pokuša vratiti anektirane teritorije, prenosi Index.