Veliki hit Zdravka Čolića krije tragičnu sudbinu jedne djevojke, priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Veliki hit Zdravka Čolića krije tragičnu sudbinu jedne djevojke, priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pjesma ‘Ona spava’ s kojom je Zdravko Čolić pobijedio na natjecanju ‘Hit parada’ u studenom 1974. godine inspirirana je jednim tragičnim događajem. Napisao ju je Velizar Šofranac, a riječ je o sudbini Milice Kostić, učenice medicinske škole u Kruševcu. Ona je, naime, skočila sa zgrade kako bi izbjegla silovanje. 

Milica je tada imala samo 18 godina i navodno je otišla u stan sa skupinom mladića koji su je zamolili da im pomogne sa strogim roditeljima jednog od njih, no stvarne namjere koje su imali bile su potpuno drukčije. 

Kada su došli u stan njih petorica su započeli s provedbom svog zlokobnog plana. Naredili su joj da skine odjeću sa sebe i pokušali ju uvjeriti da ne pruža otpor dok je seksualno napastuju. Računali su da će pokleknuti od straha pod prijetnjama nasiljem. 

Dok su se spremali počiniti užasan zločin, Milica im je kazala da je nevina, a jedan mladić iz grupa zbog toga se počeo kolebati i izašao je iz prostorije. Dok su ga drugi nagovarali da se vrati, djevojka je iskoristila trenutak njihove nepažnje u skočila je kroz prozor s 11. kata zgrade.

  Pad je preživjela, a u bolnici je preminula dva dana kasnije. Ipak, za to vrijeme je uspjela ispričati policiji što se dogodilo, ali i otkriti tko su krivci. Iako su nasilnici uhićeni, nije poznato kakve su kazne dobili. Taj slučaj odjeknuo je u javnosti i pokrenuo raspravu o pravima žena u Jugoslaviji., piše večernji