Renato Petek: Postoji li pravno uporište za kažnjavanje građana vezano uz odlaganje otpada u centru Zagreba?

Renato Petek: Postoji li pravno uporište za kažnjavanje građana vezano uz odlaganje otpada u centru Zagreba?

Gradski zastupnik SDP-a Renato Petek komentirao je na facebooku izjave gradonačelnika Tomaševića i najave o kažnjavanju građana Zagreba za nepoštovanje odluke o zbrinjavanju otpada.

Status prenosimo u cijelosti;

Gradonačelnik Tomašević prijeti rigoroznom penalizacijom stanovnika centra Zagreba ako se ne budu držali u ponedjeljak predstavljenog pravila o odlaganju službenih plavih ZG vrećica s otpadom na ulice u centru Grada isključivo između 20 i 22 sata, od ponedjeljka do subote.

Takvo je pravilo uz informaciju o funkcioniranju bez spremnika u centru Grada predstavljeno javnosti početkom tjedna, svega nekoliko dana prije uvođenja novog sustava odvoza otpada 1. listopada.

U Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba te Odluke o komunalnom redu ne nalazim pravno uporište za takvo kažnjavanje građana u centru Zagreba.

Naime, obje Odluke su nedavno izmijenjene i dopunjene u Gradskoj skupštini i u njima, što se vremena tiče, jedino u Općim uvjetima stoji da je “korisnik usluge dužan spremnike, odnosno vreće za miješani komunalni otpad odložiti na za to određeno mjesto, odnosno učiniti dostupnim davatelju usluge, najkasnije do 6 sati u I. smjeni i do 21 sat u III. smjeni”.

Službeni glasnik Grada Zagreba ne nudi drugu Odluku ili izmjenu iste prema kojoj bi Grad imao pravno uporište za kažnjavanje građana. ili Odluka o tome nije javno dostupna….., napisao je Petek