Najpopularniji lokal na Bačvicama je javni WC bespravno pretvoren u kafić! I tako radi već 21 godinu! Vlasnik je tek prije 15 dana išao vidjeti tko će mu dati potrebne papire…

Najpopularniji lokal na Bačvicama je javni WC bespravno pretvoren u kafić! I tako radi već 21 godinu! Vlasnik je tek prije 15 dana išao vidjeti tko će mu dati potrebne papire…

Problem koji ima Grad Split u vezi s 18 poslovnih prostora na Bačvicama koje iznajmljuje za kafiće, a mogao bi ih izgubiti jer ih potražuje država, o čemu smo nedavno pisali, nije jedini koji na ovom omiljenom splitskom kupalištu muči one koji zarađuju od ugostiteljstva.

Naime, tvrtka “Bačvice plaža”, koju su osnovali “Konstruktor” i Grad Split, izgubila je dugogodišnju koncesiju i otišla u stečaj. Grad je preuzeo upravljanje kupalištem i početkom kolovoza donio je dopunu Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2022. godinu koja se odnosila na uvalu Bačvice.

Prema toj dopuni Plana, Grad je ovo ljeto na Bačvicama mogao izdavati koncesijska odobrenja za ležaljke, suncobrane, kioske, terase, sandoline, daske za jedrenje i akvapark. No što je s objektom u kojem je caffe bar “Žbirac”? Upitali smo Banovinu, a odgovorio nam je dogradonačelnik Bojan Ivošević tako što je rekao da to nije stvar Grada.

ANALIZA PREDMETA

– Objekt u kojemu je caffe bar “Žbirac” je čvrsti objekt na pomorskom dobru kojeg ne obuhvaća Plan upravljanja pomorskim dobrom, stoga ćete za detalje o navedenom morati kontaktirati Županiju – uputio je zamjenik gradonačelnika.

Nakon toga poslali smo upit Matei Dorčić, županijskoj pročelnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Od nje smo dobili opširan odgovor u kojem je iznijela kronologiju cijelog slučaja, koja nije povoljna za taj ugostiteljski objekt.

Pročelnica Dorčić podsjetila je kako je Županija donijela Odluku o prestanku koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže, ugostiteljskih objekata i terasa (štekata) 14. srpnja 2020.

Na tu odluku je tvrtka “Bačvice plaža” podnijela žalbu, koja je 17. rujna 2021., rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odbačena kao neosnovana. Nakon što je prošao zakonski rok od 90 dana, 1. veljače 2022. preuzet je objekt i bez predstavnika “Bačvice plaže”, uz sudjelovanje predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

– Na sastanku između Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita načelno je dogovoreno u vezi ugostiteljskog objekta “Žbirac”, s obzirom da se radi o čvrstom objektu i površini većoj od 12 metara četvornih i za koji se ne može dodijeliti koncesijsko odobrenje, da Splitsko-dalmatinska županija pokrene postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje kada se za isto ispune zakonski preduvjeti – tvrdi županijska pročelnica.

No tu nastaju problemi za “Žbirac”. Kad je pokrenuta analiza predmeta kako bi Županija dodijeljivala koncesiju za taj objekt, utvrđeno je da se radi o javnom WC-u koji je bespravno pretvoren u kafić! Naime, tamošnji objekt izgrađen je prije 1968. godine. No utvrdilo se da je “građevina rekonstruirana bez akta kojim se odobrava građenje na način da je dograđena s južne i sjeverne strane te je istoj promijenjena namjena iz javnog WC-a u ugostiteljski objekt”.

NEMA KONCESIJE BEZ ‘UPORABNE’

Štoviše, zbog nezakonite prenamjene objekta, Upravni odjel Grada Splita je 2018. odbio zahtjev korisnika tvrtke “Bumbar” da im se za taj objekt izda uporabna dozvola.

– Kako za predmetni ugostiteljski objekt nije izdana uporabna dozvola, to znači da se za taj objekt, prema važećim propisima, ne može dodijeliti koncesija – glasio je konačni zaključak detaljne analize ovog predmeta.

– S obzirom na sve gore navedeno Splitsko-dalmatinska županija ne može pokrenuti postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje ugostiteljskog objekta “Žbirac” i terase (štekata).

Ovim putem želimo istaknuti da je ovaj Upravni odjel prijavio sve utvrđene nepravilnosti na plaži Bačvice nadležnoj Carinskoj upravi, Područnom carinskom uredu u Splitu, za korištenje pomorskog dobra bez pravne osnove. Inspektori Područnog carinskog ureda u Splitu trebali bi obaviti nadzor i nadležno postupanje (među ostalim i naplatu naknade s obilježjima naknade za koncesiju) – napominje pročelnica Matea Dorčić.

Upitali smo u Gradu pročelnika Tea Vojkovića je li se u posljednje četiri godine zatražila uporabna dozvola za “Žbirac” nakon što je 2018. odbijeno njezino izdavanje.

– Prema dostupnoj evidenciji iz sustava e-Dozvola, na predmetnoj lokaciji za ugostiteljski objekt “Žbirac” se, nakon 10. 12. 2018., u ovom upravnom odjelu nije vodio nikakav postupak za izdavanje nekog akta kojim bi se odobravala gradnja ili uporaba predmetnog objekta – odgovorio je Vojković.

Što o svemu kaže vlasnik tvrtke Ante Akrap, koji, kako kaže, drži ovaj kafić na Bačama od početka, već 21 godinu?

– Bio sam prije 15 dana na razgovoru i Bojan Ivošević kaže da oni kao Grad nemaju ovlasti na objekte veće od 12 kvadrata. S druge strane, pročelnica u Županiji mi govori da su oni koncesiju, onda kad su je davali, dali praktički za čitavu plažu i da inicijativa za prenamjenu objekta mora doći od Grada. Zatražio sam informaciju prije desetak dana od Grada, da mi odgovore što je tamo po njima.

TRAŽI SE RJEŠENJE

O tome tko je dužan pokrenuti inicijativu, Grad ili Županija, želim čuti neko pravno stajalište, pa da znam u dosluhu s arhitektom kako postaviti stvari. Mislim da bih se mogao naći na zajedničkom sastanku s obje strane, jer nitko nije protiv objekta, ali jedni tumače jedno, a drugi drugo, prebacuju odgovornosti, a mislim da bi se moglo naći neko zajedničko rješenje – smatra Akrap.

VIŠE PROČITAJTE U SLOBODNOJ DALMACIJI