Forum mladih SDP traži da Vlada donese mjere koje je već provela…

Forum mladih SDP traži da Vlada donese mjere koje je već provela…

Samo nekoliko dana dijeli nas od početka nove akademske godine. I dok se studenti bore s visokom cijenom privatnih smještaja i premalim kapacitetom studentskih domova, povećanjem cijene prijevoza, itd., Forum Mladeži SDP-a prije nekoliko dana javnosti je predstavio svoj ”revolucionarni” prijedlog za pomoć studentima.  

Naime, prije nekoliko dana pred javnost su stali predsjednik i potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki i Karlo Vedak. Njima se pridružila i ”seniorka” stranke, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac. Trojac je na Iblerovom trgu zajednički predstavio mjere za studente.

U svojim mjerama predložili su revidiranje odluke o visini subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2022./2023., odnosno povećanje kvote za privatni smještaj i povećanje iznosa subvencije za privatni smještaj s postojećih 200 kuna na 500 kuna.

Kao dugoročnu mjeru predložili su izgradnju novih i dogradnju postojećih kapaciteta studentskih domova za što se, kako su naveli, mogu iskoristiti sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

A zatim su stigli i do ”revolucionarnog” prijedloga: povećanje neoporezivog studentskog godišnjeg prihoda na 36.000 kuna.

”Vlada je najavila da ide u povećanje iznosa koji studenti mogu zaraditi preko studentskog servisa s 15 na 24 tisuće kuna godišnje, bez da im uzdržavatelji izgube pravo na poreznu olakšicu. Smatramo da to nije dovoljno, uz ovoliku inflaciju i poskupljenja, uz ovoliko povećanje životnih troškova, a posebno i smještaja koji smo isto tako spomenuli te energenata i režijskih troškova, kažnjavati one koji su uz studij odlučili roditeljima pomoći svojim radom, nije pošteno. Budući da prema Državnom zavodu za statistiku prag rizika od siromaštva iznosi oko 36.000 kuna mi predlažemo navedeni iznos”, objasnio je za portal Direktno predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki.

I zaista bi to bila hvalevrijedna inicijativa, da njihov zahtjev proizlazi iz neke detaljnije procijene tržišta rada ili pak, da Vlada RH na sjednici 8. rujna ove godine nije usvojila povećanje neoporezivog prihoda s 15.000 na 24.000 kuna. 

”To su oni koji i uče i rade. Dakle, tijekom školovanja onaj tko želi raditi imat će mogućnost primiti 24.000 kuna neoporezivih primitaka, što uključuje i primitke u 2022. godini”, istaknuo je tada Andrej Plenković i dodao kako je vrijednost ove mjere 246 milijuna kuna.

Kritiku im je uputio i mladi HDZ-ovac Pavao Škoko Gavranović, koji ih je na svome Facebook profilu podsjetio da je Vlada na prijedlog studentskih inicijativa i udruga već usvojila prijedlog za povećanje neoporezivog prihoda. 

”Drago mi je što se Forum mladih SDP Hrvatske odlučio, nakon niza godina šutnje, baviti mladima. Zbog tog dugog izbivanja razumijem da će biti početničkih grešaka.  Naime prema prijedlogu Mladež HDZ i niza tijela koja predstavljaju mlade poput studentskih zborova i udruga mladih, neoporezivi iznos za studentski rad već se podiže s 15.000 na 24.000 kuna. Uz to uvedene su druge konkretne mjere poput povećanja broja i iznosa stipendija”, napisao je u svojoj objavi. , piše direktno.hr