Obilježena 31. obljetnica prve vojne akcije u cilju oslobađanja Požeštine…

Obilježena 31. obljetnica prve vojne akcije u cilju oslobađanja Požeštine…

Prije 31 godinu na današnji dan započela je prva vojna akcija u cilju oslobađanja Požeštine. U akciji su pod nazivom “rujanska Kamenska” sudjelovali pripadnici Zbora Narodne Garde 63-e A samostalne bojne te 4-te bojne 108 brigade ZNG-a Slavonski Brod.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Kamenskoj više izaslanstava prisjetilo se onih koji su položili svoje živote u prvoj napadnoj akciji na području Požeštine u rujnu 1991. godine, Drage Minduma, Nikice Mandušića, Mihovila Vojnića, Branka Terzića i Ivice Zovka. U listopadu je svoj život položio Dragan Jajić dok je u 26.rujna 1991. godine zarobljen Igor Zalar za čiju se sudbinu još uvijek ne zna., javlja požega.eu

Prema nekim informacijama Igor Zalar je završio u zatočeničkom logoru Bučje. Oni koji znaju nešto o njegovoj sudbini neće da o tome progovore.

Svoje živote na području Kamenske u prosincu 1991. godine položili su Marko Garić i Jozo Jelić, a u siječnju 1992. godine Marko Marić.

Njima u čast vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, te izaslanstva obitelji poginulih. Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, grada Požege, na čelu s gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem, općine Brestovac predvođeno načelnikom Zdravkom Mandićem, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske, Vojarne 123. brigade, Osnovne škole Dragutina Lermana Brestovac i dr.

Počast poginulim braniteljima koji su položili svoje živote odali su i maratonci koji su istrčali dionicu dugu gotovo 25 kilometara od Požege do Kamenske.

Učenici brestovačke Osnovne škole Dragutina Lermana otpjevali su hrvatsku himnu Lijepa naša i pročitali prigodne pjesme

Molitveni zaziv i blagoslov je uputio vojni i policijski kapelan vlč. Željko Volarić

Foto: D. Krstanović