Milivoj Špika: Bez ujedinjenja umirovljeničkih stranaka nema budućnosti, na nama je..

Milivoj Špika: Bez ujedinjenja umirovljeničkih stranaka nema budućnosti, na nama je..

Naša civilizacija stare ljude stavlja u zapećak i miče ih sve dalje od izvora kojemu je starost prirodno najbliža, rekao je Dejan Šipot, pa razmislimo malo o tome, jer jednom svi ćemo uči u treću dob.

Hrvatska ima 1,1 umirovljenika, od čega gotovo 700 000 ima mirovinu ispod granice siromaštva, što je poražavajući podatak, ne samo u kontekstu preživljavanja i rušenja svakog ljudskog dostojanstva, već i činjenice da na globalnoj razini stanovništvo stari te da će sve veći udio starijih ljudi izvršiti pritisak na zdravstveno i socijalno osiguranje.

O mirovinama, prosječnim mirovinama u plaćama koje su svega 37 posto za razliku od većine zemalja EU, Vladinim mjerama, II mirovinskom stupu, produljenju radnog vijeka, vraćanju umirovljenika na tržište rada koji, između ostalog ne ostavlja previše prostora mladima, zdravstvenoj zaštiti i privatizaciji te ostalim pitanjima razgovarali smo s našim gostom, prof. Milivojem Špikom, hrvatskim političarem i predstavnikom Stranke umirovljenika, Demokratskom strankom umirovljenika i Bloka umirovljenici zajedno