Zlostavljači ubili 12 žena, a društvo i dalje nije osviješteno…

Zlostavljači ubili 12 žena, a društvo i dalje nije osviješteno…

Ovogodišnji crni broj od čak 12 ubijenih žena, uglavnom žrtava obiteljskog nasilja, odavno nije samo alarm za uzbunu. Traži koordiniran odgovor svih mjerodavnih ustanova u učinkovitoj zaštiti žrtava, uglavnom žena i djece. O prevenciji nasilja te edukaciji žrtava govorilo se i na skupu u Požegi., javlja HRT

Samo u Požeško-slavonskoj županiji ove godine zbog obiteljskog nasilja prekršajno su prijavljene 93 osobe, a protiv njih 37 podnesena je kaznena prijava. Žrtve su uglavnom žene i djeca. Jedini spas često je sigurna kuća.

– U funkciji je, obnovljena je i renovirana, trenutačno je kapacitet skloništa 12 osoba, koje smještamo putem Centara za socijalnu skrb, kaže ravnateljica Obiteljskog centra Požeško-slavonske županije Maja Jugović.

Važnu ulogu ima i policija, koja sustavno radi na edukaciji te surađuje sa svim mjerodavnim ustanovama i organizacijama na rješavanju konkretnih slučajeva obiteljskog nasilja.

– Kvalitetan rad sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela uz zakonsku obvezu njihove zaštite jedan je od preduvjeta vođenja i završetka bilo kojeg postupka, što svakako treba imati na umu, napominje Goran Matijević iz Odjela za prevenciju PU požeško-slavonske. 

“Društvo nije dovoljno ni osviješteno ni osjetljivo”

Prevencija je nužna i prioritet, no u nas, kaže stručnjakinja i čelnica prvog Nacionalnog tima za prevenciju nasilja u obitelji Branka Žigante Mašić, društvo nije dovoljno ni osviješteno ni osjetljivo.

– Mogu to otvoreno reći jer imam osjećaj nezainteresiranosti. Svi bi nekako maknuli nasilje u obitelji i nasilje nad ženama iz sfere sudovanja, dodaje ta umirovljena sutkinja Visokog prekršajnog suda RH.

“Svjedočimo femicidu koji je”, kaže Mirjana Bilopavlović iz Centra za podršku i razvoj civilnog društva “Delfin”, “postao strašno velik problem, a istovremeno sustav obrazovanja ne uči i navikava mlade na nultu stopu tolerancije prema nasilju.”

– Stigmatizacija žrtava još je prisutna. Iz istog razloga bitno je educirati, osvijestiti i dati širu podršku, naglašava pročelnica Upravnog odjela Grada Požege Maja Petrović. I to onima najranjivijima, djeci i ženama, kojih je u obiteljskom nasilju ove godine smrtno stradalo čak 12.