Poplave uživo: Kod Čazme je i dalje teško, na ozaljskom su području bile ugrožene kuće…

Poplave uživo: Kod Čazme je i dalje teško, na ozaljskom su području bile ugrožene kuće…

Foto: DVD Jurovski Brod/ilustracija i nema veze s trenutnim stanjem

Nakon što je u subotu cijeli dan padala kiša, nedjelja je donijela proljepšanje vremena. No zbog visokih vodostaja rijeka situacija je još teška, a mnoge su ceste zatvorene za promet, javljaju 24sata

11:00

Stanje u gornjem toku Kupe se popravlja

Stanja na poplavljenom području u gornjem toku Kupe se popravlja, nakon što je kiša prestala padati u subotu poslijepodne.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Delnice nisu morali intervenirati od jučer. U selu Kuželj, u kojem se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno. Crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je smješten postav Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je vizualno stanje bolje nego jučer, a posljedice će se utvrditi naknadno. Do daljnjega je Kaštel zatvoren za javnost, a sanacija i čišćenje počinje odmah po stabiliziranju vremena, doznaje se.

Nakon prestanka oborina, voda je u opadanju. Nakon niza dana s iznimnom količinom oborina, i protekla 24 sata do 8 sati u nedjelju zabilježene su znatnije količine u Gorkom kotaru. Tako je u Begovom razdoblju palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50. 

Nekoliko lokalnih cesta je oštećeno i zatvoreno za promet.10:31

HAK: Zbog vode na kolniku zatvorene pojedine ceste

Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene neke državne, županijske i lokalne ceste, upozoravaju u nedjelju ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Tako su za sav promet zatvorene državne cesta DC42 u Ogulinu; DC228 na dionicama Jurovski Brod-Kamanje te Mahićno-Ozalj; DC36 Pokupska Blatnica-Koritinja te županijske ceste ŽC3140 u mjestu Brihovo; ŽC3297 u mjestu Podbrežje;  ŽC3143 Trg-Polje Ozaljsko. Zatvorena je i lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac; LC34028 u mjestu Jaškovo; LC34011 u mjestu Obrež Vivodinski;  LC 58032 Blaževci-Zapeć te nerazvrstane ceste u mjestima Donje Mekušje-Kobilić, Brodarci i Brežani. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

HAK upozorava i kako je na autocesti A3 Bregana-Lipovac uočen pas između čvora Lužani i odmorišta Brodski Stupnik  te poziva vozače na dodatan oprez.

Povremeno je pojačan promet na važnijim cestama. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali opasnost je od odrona.

Od 07,30 do 18 sati, zbog održavanja međunarodne brdske auto utrke 41. Ina Buzetski dani 2022. za sva promet bit će zatvorene županijska cesta Most-Prodani i lokalna Svi Sveti-Sveti Donat.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: 9308 Mali Lošinj-Susak-Unije-Cres-Rijeka, 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, 9603 Jelsa -Bol-Split, 9811 Dubrovnik-Korčula-Hvar-Bol-Split.9:54

Brojne intervencije vatrogasca zbog nevremena

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata odrađeno je 65 vatrogasnih intervencija  koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

I na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica jakog nevremena. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala, sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Zabilježeno je 12 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 158 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila.

Zbog velikih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja stoga je glavni vatrogasni zapovjednik uputio izvanrednu dislokaciju vatrogasnih  snaga iz Međimurske županije sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama u izgradnji box barijera.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama pa su vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila. 

Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 46 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.

I na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila, a na kojima su vatrogasci uklanjali srušena stabla se ispumpavali vodu.9:34

U Karlovcu Kupa raste iznad očekivanja, poplavljene kuće u Brodarcima

U Karlovcu je Kupa  u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju,  na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

– Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više – rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom jučerašnje večeri ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru  došlo do sekundarnog vala, jer je obilna kiša nastavila padati, te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Meežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.8:52

Kupa u Karlovcu dosegnula osam metara

Kupa u Karlovcu dosegnula je osam metara. Od sinoć su na Kupi u Karlovcu na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj u samom gradu za sada ne stvara probleme, javlja HRT.

Problemi su uzvodno od Karlovca, na ozaljskom području te nizvodno. Na ozaljskom području su zatvorene mnogobrojne ceste, zatvoren je dio državne ceste od Jurovskog Broda prema Ozlju. Najteže je u prigradskim naseljima Zorkovac, Lug i Polje ozaljsko.

Voda je ušla u 20-ak stambenih objekata. Tamo se oni brane podizanjem zečjih nasipa, odnosno vrećama s pijeskom. I dalje su tamo na terenu vatrogasci i pripadnici Stožera civilne zaštite. Nešto je bolja situacija na ogulinskom području gdje se izlila rijeka Dobra. Iako je vodostaj jako visok, napomenimo da u gornjim tokovima rijeka Kupa pada i da će se dogoditi stagnacija, a onda do kraja dana i opadanje Kupe u samom Karlovcu8:51

Teško na području Čazme

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su hitne službe i dalje na terenu.Gotovo polovinu teritorija je poharalo nevrijeme, a situaciju otežava kiša, javlja HRT.

Najteže je pogođeno čazmansko područje te će trebati proći još dosta vremena da se stanje vrati u normalnu.8:48

U Ozlju poplavili podrumi

U Ozlju je voda ušla u podrume kuća. Još se ne zna točan broj oštećenih objekata, kao ni razmjeri materijalne štete. Četiri glavne prometnice su poplavljene te je zbog toga otežan cestovni pristup Ozlju.