Sanja Musić Milanović najavila Summit Prvih dama i Gospode u Hrvatskoj…

Sanja Musić Milanović najavila Summit Prvih dama i Gospode u Hrvatskoj…

Supruga predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović sudjelovala je ovog tjedna na 72. sjednici Regionalnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u Tel Avivu, gdje je najavila Summit Prvih dama i Gospoda u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom na temu debljine u djece koji se planira održati u Hrvatskoj sljedeće godine.

Između ostalih aktivnosti, tijekom boravka u Izraelu, prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović odazvala se pozivu na susret sa suprugom predsjednika Države Izrael, Michal Herzog, s kojom je razgovarala o raznim temama zajedničkog interesa te posebno o povezanosti problema debljine u djece sa stanjem njihova mentalnog zdravlja. Upravo zato je potreban međuresorni dijalog koji bi potaknuo društvena i financijska ulaganja u rješavanje problema  debljine u djece, zaključile su tijekom susreta.

Sudjelujući na 72. sjednici Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović također se sastala i s Generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, s kojim je kao ranije priznata „Prvakinja zdravlja 2022. godine“ razgovarala o daljnjim koracima zajedničke suradnje.

Tijekom svog zaključnog obraćanja na programskoj raspravi u organizaciji Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Hrvatske na temu „Borba protiv prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece u Europskoj regiji“, prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović naglasila je kako je debljina kompleksna bolest koja ujedno predstavlja i rizik od drugih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su na primjer šećerna bolest tipa 2, poremećaji mentalnog zdravlja, kardiovaskularne bolesti i sl.

„Moram naglasiti kako se i u vremenu prije pandemije niti jedna zemlja iz Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije nije približila ostvarenju našeg cilja, a to je – zaustavljanje porasta udjela djece s debljinom. Svi se možemo složiti kako je ostvarenje tog cilja nakon pandemije još izazovnije. Zato sada, više nego ikad, naš zajednički cilj i predanost prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, posebno prevenciji debljine u djece, mora biti postavljen na više mjesto političke agende,“ poručila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović koja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji također djeluje kao članica Stručnog savjetodavnog Vijeća Regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u području inovacija za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti.

Stručno savjetodavno Vijeće Regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u području inovacija za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti iniciralo je inovativnu aktivnost, mrežu prvih dama i gospode kako bi se ova problematika podignula na višu razinu. „S obzirom na to, zahvalna sam i ponosna što kao prva dama mogu ovu priliku iskoristiti da najavim održavanje Summita Prvih dama i Gospode koji se planira održati sljedeće godine u Hrvatskoj. Vjerujem kako će upravo takav Summit biti jedinstvena prilika za mobilizaciju podrške i sredstava kako bi potaknuli veću angažiranost, inovativna rješenja i otvorili prostor za nove glasove i ideje. Veselim se biti poveznica naših zajedničkih napora za prevenciju debljine u djece,“ zaključno je rekla prof. dr.sc. Sanja Musić Milanović., priopćeno je iz Ureda predsjednika