Prosvjeduju deseci Franciškovićevih istomišljenika: Postavili su ogroman plakat ispred suda, reagirala specijalna policija

Prosvjeduju deseci Franciškovićevih istomišljenika: Postavili su ogroman plakat ispred suda, reagirala specijalna policija

Prosvjednici traže da se Franciškovića nakon deset mjeseci pusti na slobodu

Hoće li Marku Franciškoviću (52), njegovoj supruzi Lani Francišković (29) te Natku Kovačeviću (57) danas biti potvrđena optužnica nakon prethodno uloženih prigovora obrane u odnosu na prikupljene dokaze za koje tvrde da ih je policija nezakonito prikupila (zapisnik o pretrazi o.pa), odlučit će optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Optuženi su za više kaznenih djela javnog poticanja na terorizam, a i ovoga puta, kao i krajem lipnja kada je održano prvo ročište na kojem se razmatralo o optužnici, ispred zgrade suda podršku optuženom trojcu na čelu s Franciskovićem došlo je trenutno na desetke istomišljenika.

Za Franciškovića traže da ga se nakon deset mjeseci pusti na slobodu jer da “nije nikakav terorist nego dobrovoljac Domovinskog rata, otac petero djece, samozaposlen, te da piše knjige koje prodaje i od toga živi i uzdržava svoju obitelj”.

Prosvjed cijelo vrijeme snima budno oko policije koju pak, snimaju za uzvrat i oni. Okupili su se nakon detaljnih dogovora u Telegram grupi Banovina Horosan.

Na nogostup uz tramvajsku prugu parkirali su vozilo s prikolicom i simboličnim transparentom “Sloboda za Marka”, međutim policija je pozvala vučnu službu koje odvozi. Dok je pauk odvozio auto vikali su: Lopovi! Lopovi! Marko! Marko!

Za razliku od prošlog puta kada su okupljeni ušli u štićeni dvorišni dio ovoga puta dvorišna ograda im je zatvorena.

– Stanite u jednu vrstu uz ogradu i pripremite dokumente. Ako ih nemate, bit ćete pretreseni – poručili su specijalni policajci okupljenima. Jedan je prosvjednik izdvojen iz mase te se opirao pa je uz sredstva prisile bačen na pod.

Na prosvjed, koji nije službeno prijavljen nego samo najavljen, pojedinci su unatoč pljusku došli i s malom djecom, pa i trećeokrivljena.

– Ne možete s djetetom unutra shvatite. Ovo nije dječji vrtić – rekli su joj pravosudni policajci.

Optužnica Franciškovića tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti-kovid prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Kovačevića tužiteljstvo, pak, tereti da je 28. studenog 2021. sudjelovao s Franciškovićem na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Osim toga, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Naime, il remetinečkog zatvora je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Lanu Francišković i Natka Kovačevića sud je u međuvremenu pustio iz istražnog zatvora na slobodu, ali uz mjere opreza – on se mora redovno javljati policiji, a oboje imaju zabranjen pristup internetu.