Milanović optužen da je negirao genocid u Srebrenici….

Milanović optužen da je negirao genocid u Srebrenici….

Na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji, u sklopu procesa Brdo Brijuni čiji su domaćini od 2013. Slovenija i Hrvatska, navodno se dogodio svojevrsni diplomatski incident nakon izjave hrvatskog predsjednik Zorana Milanovića, piše Klix.ba. 

Beogradski “Danas” je objavio kako je predsjednik Milanović tijekom svojeg obraćanja šefovima država izjavio kako “ima raznih vrsta genocida, a u Srebrenici nije bio genocid”. Nešto slično Milanović je govorio i ranije pa bi ovo mogla biti i potvrda tog stava. 

Nakon ovakve poruke prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je upozorio Milanovića da je riječ o negiranju genocida i da dokaze za to ima na sudu u Hagu.

Kako je potvrđeno portalu Klix.ba, Milanovićevu izjavu navodno su kritizirali su i drugi šefovi država, a bili su prisutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski te Albanije Bajram Begaj. Prema njihovom pisanju, Milanovića je branio Milorad Dodik. 

Dnevni avaz javlja kako Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje negiranje genocida u Srebrenici kojeg je, prema izvještavanju medija, u prisustvu najviših državnih službenika uključenih u rad Procesa Brdo – Brijuni izrekao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

– Negiranje genocida i pred međunarodnim sudovima utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini je uvreda za sve preživjele žrtve, naročito majke Srebrenice, ali i podrška počiniocima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine – stoji u priopćenju Ureda za odnose sa javnošću Islamske zajednice.

Islamska zajednica poziva sve međunarodne faktore, a naročito one Europske unije (EU) i njenih članica, da nedvosmisleno osude ovaj Milanovićev čin., prenosi slobodna dalmacija