Pogasite ih ako možete! Ovi uređaji u vašem kućanstvu su pravi energijski vampiri, zbog njih imate goleme račune za struju…

Pogasite ih ako možete! Ovi uređaji u vašem kućanstvu su pravi energijski vampiri, zbog njih imate goleme račune za struju…

Cijene energenata intenzivno rastu, a svi tražimo načine na koje možemo uštedjeti energiju, a samim time i novac.

Prosječni Amerikanac ovoga je srpnja platio račun za struju s iznosom koji je oko 15% veći nego za isti taj period prošle godine. Hrvati dijele ovo iskustvo i na sve načine pokušavaju smanjiti mjesečne račune za električnu energiju.

U nedostatku znanja možda upravo sami nesvjesno povećavate svoje račune za struju s uređajima koje stalno držite uključenima, pa čak i kada ih ne koristite. Riječ je o takozvanim vampirskim uređajima ili energetskim vampirima kojima je cilj izvući što veći iznos iz vašeg novčanika.

Vampirski uređaji

Energetski vampir ili vampirski uređaj je bilo koji uređaj koji kontinuirano koristi energiju, pa čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sustav doma.

Takvi uređaji troše gotovo četvrtinu potrošene energije u vašem domu, što značajno utječe na iznos koji morate izdvojiti za mjesečne račune!

Radi se o televizorima, kabelskim prijemnicima, konzolama za videoigre, ali i uređajima poput klima-uređaja, koje možete uključiti daljinskim upravljačem.

Kako uštedjeti?

Isključite sve uređaje koje ne koristite, čak i one koji imaju standby opciju!

Analiza stručnjaka s Berkeleyja o potrošnji energije u stanju mirovanja mnogih uređaja pokazala je da, primjerice, stolno računalo koristi 73,97 vata u stanju mirovanja i 2,84 vata kada je isključeno. I punjači za prijenosna računala, koja su priključena kada i ne pune, troše oko vat po satu, a najgori energetski vampir od svih uređaja je bojler!

Stručnjaci preporučuju da kada vam nije potrebna vruća voda snizite temperaturu u bojleru do temperature koja vam je prihvatljiva, piše klik.hr.