Šef DP-a Penava ima i drugu stranku. Tako će iz proračuna izvući 240.000 kuna…

Šef DP-a Penava ima i drugu stranku. Tako će iz proračuna izvući 240.000 kuna…

GRADONAČELNIK Vukovara Ivan Penava osim što je predsjednik Domovinskog pokreta ima još jednu stranku. 

Riječ je o političkoj stranci Ivan Penava nezavisna lista čiji je status objavljen u tiskanom izdanju Narodnih novina od 1. lipnja, a u završnim odredbama stoji kako je donesen na Općem saboru stranke, održanom 15. studenoga 2021. Više od mjesec dana prije toga, 9. listopada 2021., Penava je postao predsjednik druge stranke, Domovinskog pokreta. 

U Registru političkih stranaka Republike Hrvatske stranka pod nazivom Ivan Penava nezavisna lista registrirana je pod brojem 373, a Domovinski pokret pod brojem 362. Domovinski pokret u spomenuti je registar upisan 25. ožujka 2020., dakle još u vrijeme dok je njezin sadašnji predsjednik Ivan Penava bio istaknuti član treće stranke – Hrvatske demokratske zajednice – koju je napustio 20. svibnja 2020.

Stanka registrirana na adresi gdje se nalazi Penavina obiteljska kuća. Pomoću nje će izvući najmanje 240.000 kuna

Politička stranka Ivan Penava nezavisna lista registrirana je 19. siječnja 2021., a u listopadu te godine Ivan Penava postao je predsjednik Domovinskog pokreta. Predsjednik stranke Ivan Penava nezavisna lista je Darko Dimić, a službena adresa stranke je Dubrovačka 3 u Vukovaru. Na toj je adresi obiteljska kuća Ivana Penave, šefa Domovinskog pokreta, piše Telegram

Na lokalnim izborima održanima 16. svibnja prošle godine Ivan Penava bio je nositelj kandidacijske liste pod nazivom Ivan Penava nezavisna lista.

To što jedan čovjek, Ivan Penava, ima dvije stranke, od kojih mu je jedna registrirana na kućnoj adresi, ima prozaičan razlog. Ta stranka, naime, ima pravo na novac iz vukovarskog gradskog proračuna budući da je s njene liste u Gradsko vijeće izabrano petero vijećnika.

Predsjednik Domovinskog pokreta i osoba po čijem imenu nosi naziv stranka Ivan Penava nezavisna lista, dakle Ivan Penava, u svojstvu gradonačelnika Vukovara 6. srpnja 2021. potpisala je zaključak o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara. U prošloj godini u tu je svrhu iz gradskog proračuna izdvojeno 300.000 kuna. Odnosno, za svakog vijećnika stranka na čijoj je listi izabran dobiva mjesečno tisuću kuna.

S obzirom na to da je stranka Ivan Penava nezavisna lista imala pet izabranih vijećnika, njoj – bez obzira na to što su svi u međuvremenu prešli u Domovinski pokret, na čijem je čelu Ivan Penava – mjesečno uprihoduje 5000 kuna, piše Telegram.

Pomnoži li se to s 48 mjeseci, koliko je očekivani mandat Gradskog vijeća Vukovara, dolazi se do svote od 240.000 kuna. Tome još treba pridodati i oko 75.000 kuna koliko će jedan vijećnik stranke Ivan Penava nezavisna lista tijekom mandata ostvariti u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije., piše TELEGRAM