Pred nama je nekoliko sunčanih i vrlo toplih dana. Promjena će doći preko Kvarnera, evo kad se očekuje…

Pred nama je nekoliko sunčanih i vrlo toplih dana. Promjena će doći preko Kvarnera, evo kad se očekuje…

Pred nama je nekoliko stabilnih dana uz mnogo sunčanih sati, a nastavlja se i razmjerno toplo vrijeme. Štoviše, s jačanjem južine sredinom tjedna će ponegdje biti i vruće, što će mnogi iskoristiti za nastavak uživanja u ljetnim aktivnostima poput kupanja u još uvijek razmjerno toplom moru. No, južina, naravno, najavljuje i novu promjenu vremena s kojoj će kiša u četvrtak početi na sjevernom Jadranu, ponajprije na Kvarneru i u Istri, a glavnina kiše stiže u petak i subotu, kada su osobito na Jadranu ponovno mogući i obilni pljuskovi i nevere.”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.

Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi svježinom, vedrinom ili uz tek poneki oblak, a u riječnim dolinama i maglu. S dnevnim zagrijavanjem slijedi umjeren do jak razvoj oblaka, lokalno moguće i poneki kratkotrajan pljusak ili malo kiše. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak. U središnjoj Hrvatskoj prevladavajuće sunčano vrijeme, sredinom dana uz mjestimice umjerenu naoblaku, a ujutro ponegdje i kratkotrajnu maglu. Jutarnju svježinu brzo će zamijeniti toplina, naime najviša dnevna temperatura zraka bit će oko 25 °C pa je potrebno slojevita odjeća.

Svježe, gdjegdje i maglovito jutro bit će i u gorju, no uz vrijednosti jutarnje temperature oko prosječnih za doba godine, kao i na sjevernom Jadranu. Uz mnogo sunčanih sati najviša dnevna temperatura zraka bit će od 21 do 24 °C u Gorskom kotaru i Lici te oko 26 °C duž obale i na otocima. Bura će ujutro podno Velebita biti jaka.

I u Dalmaciji ponegdje jaka bura, koju će zamijeniti sjeverozapadni vjetar, na otvorenom poslijepodne i pojačan pa će i more biti umjereno valovito. Oblaka na nebu vrlo malo, pa će veći dio dana biti vedro. Ponedjeljak će pravi ljetni dan biti i na jugu Hrvatske – pretežno vedar, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka oko 28 °C.”

“Na Jadranu do sredine tjedna stabilno i vrlo toplo, uz obilje sunčanih sati. U srijedu će zapuhati jugo koje će do večeri već ponegdje biti jako, a vjetrovit će biti i četvrtak, tijekom kojeg su već na sjeveru mogući izraženiji pljuskovi. I u unutrašnjosti idućih dana još toplije, u još većinom sunčanu srijedu, s jačanjem jugozapadnjaka ponegdje i vruće. Četvrtak će već na zapadu biti promjenjiv, no i dalje prilično vjetrovit. No, treba računati i na kišu, ponaprije u Gorskom kotaru te dijelovima središnje Hrvatske.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.