Milanović: Predsjednik Turske došao na Tuđmanov sprovod. To se ne zaboravlja…

Milanović: Predsjednik Turske došao na Tuđmanov sprovod. To se ne zaboravlja…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan službeni dio posjeta Zagrebu počeo je susretom s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem nakon koje je uslijedila zajednička izjava.

“G. predsjedniče, dragi prijatelju, posebna mi je čast ugostiti g. Erdogana s velikom delegacijom. Ovo podcrtava naše dobre odnose”, rekao je Milanović.

“Turska je bila uz Hrvatsku devedesetih. To je već davno, ali na sahrani pokojnog predsjednika Tuđmana, kad je Hrvatska bila u kompliciranoj situacijij, samo su dva državnika došla na sahranu – predsjednik Turske i mađarski predsjednik Vlade. To se ne zaboravlja.

Razgovarali smo o nizu tema – BiH, položaju Turske, ratu u Ukrajiini, o robnoj razmjeni… Moramo ponuditi što možemo kao članica EU-a, NATO-a. Suradnja s Turskom se nastavlja i u području ekonomije, odnosa u susjedstvu… O ovim temama moramo razgovarati više. Vidimo dobre namjere, ali i nedovoljnu upoznatost sa stavovima. Treba nam više dijaloga”, dodao je Milanović zahvalivši još jednom.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam nakon šest godina opet u Zagrebu”, rekao je Erdogan i zahvalio na gostoprimstvu.

“Naše zemlje imaju duboke povijesne i kulturne veze, doživljavaju se kao susjedi iako nemaju zajedničke granice. Turska je među prvima dostavila pomoć nakon nepogoda u Hrvatskoj, a Hrvatska je nama poslala kanader kad smo imali požare. Potpisali smo tri sporazuma. Detaljno smo razgovarali o ratu u Ukrajini.

Detaljno smo razgovarali o izborima u BiH. Trgovina među našim zemljama se od prošle godine oporavlja. Naše tvrtke realiziraju važne projekte u raznim sektorima. Turska pomno prati zbivanja na Balkanu i daje svoje doprinose. Istaknuli smo potporu miru i stabilnosti BiH i europskim integracijama. Govorili smo o doprinosima koje možemo dati kao Turska i Hrvatska, dogovorili smo nastavak dijaloga po pitanju BiH nakon izbora”, dodao je i zahvalio još jednom na toplom gostoprimstvu.

Odgovarajući na pitanja novinara oko pozicije Hrvatske i Turske vezano uz izborni proces u BiH, Milanović je rekao: “Pokušavamo Vlada i ja ispraviti nepravde i kršenja Daytonskog sporazuma koji je osnova mira u BiH, koji je sporazum o podjeli vlasti, užasno delikatan. Neću ponavljati naše poznate stavove, da su Hrvati najmalobrojniji, da su jedan od tri konstitutivnih naroda i da se stvari mogu rješavati samo dogovorom legitimnih predstavnika naroda. Što se tiče uloge visokog predstavnika, bio sam kritičan. Tu imamo s jedne strane Dodika koji je strog kritičar, a mi tražimo pojašnjenje i akciju. Treba nam više supstativnog razgovora da istaknemo probleme kojih Turska zbog veličine i udaljenosti nije svjesna.”

Govoreći o toj temi Erdogan je rekao: “Imao sam prilike razgovarati u BiH gdje smo detaljno razgovarali o problemima.”

Uskoro uživo…

Nakon Pantovčaka, Erdogan i Milanović sudjelovat će na otvorenju Islamskog kulturnog centra Sisak, a nakon toga stižu na Hrvatsko-turski gospodarski forum u zagrebačkom hotelu Westin.

U poslijepodnevnim satima Erdogan će se sastati s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem…. , prenosi N1