Problemi oko otpada u Zagrebu: “Stanari ne žele sudjelovati u tome”

Problemi oko otpada u Zagrebu: “Stanari ne žele sudjelovati u tome”

Od 1. listopada u Zagrebu kreće novi sustav naplate odvoza otpada, a planiraju se postaviti i boksevi za spremnike koje bi građani sami trebali platiti. Jedan od predstavnika stanara Marinko Blažević komentirao je za N1 Studio uživo tu odluku te rekao da stanari to ne žele financirati iz pričuve.

“Podržavamo zahtjeve Grada Zagreba da se izvrši smanjenje spremnika za otpad na javnim površinama, ali ne na način kako su to oni zamislili, da bi mi to trebali plaćati iz pričuve. Nas pričuva obvezuje na drugačiji način”, ističe Blažević.

Dodaje kako Zagreb ima puno mogućnosti kroz koje to može provesti, ali ne da njima, kako kaže, nameće plaćanje.

Trenutno imaju, objašnjava, potpise za sto kućnih adresa, odnosno 86 predstavnika koji predstavljaju 1700 stambenih jedinica koji se protive takvom načinu financiranja.

“Kod sebe imam 1.200 potpisa, to je skoro dvotrećinska većina. Prema zakonu, da bi se nešto gradilo morali bi imati sto posto pristanak svih te bi morali raditi novi međuvlasnički ugovor. To je trenutno neizvedivo. Mi sad imamo potpise stanara da ne žele sudjelovati u tome”, poručuje predstavnik stanara.

Kaže da bi samo postavljanje koštalo oko sto tisuća kuna, a potrebno je i održavanje. Zbog toga bi pričuvu morali dignuti tri do četiri kune odmah u startu, a ima ljudi, navodi, koji ne mogu plaćati pričuvu.

“Neka Zagreb izabere sustav koji želi, a sukladno zakonima Hrvatske naplati. Mi pričuvom ne plaćamo ni jednu javnu uslugu niti privatne račune od suvlasnika zgrade”, poručio je predstavnik stanara Marinko Blažević.