Uskoro novi način naplate odvoza otpada, na terenu ne ide baš glatko…

Uskoro novi način naplate odvoza otpada, na terenu ne ide baš glatko…

Odbrojavaju se dani do početka novog načina naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu. Model počiva na dvije velike promjene. Uz kupnju vrećica za miješani otpad, Zagrepčani moraju ograditi svoje kontejnere kako drugi u njih ne bi bacali neželjeni otpad, no čini se da na terenu to ne ide tako glatko.

Predstavnica suvlasnika Dragica Lazić prije dvije godine htjela je ograditi 8 kontejnera ispred zgrade, no to je tada odbilo vijeće mjesnog odbora. Sada će to morati učiniti, ali po nekoliko puta višoj cijeni.  

– To je bila neusporediva cijena puno niža. Ja sam za taj projekt 2020. godine dobila ponude od 30 do 76. A danas? Danas po ovim podacima koje imam, za naše bi mjesto morala izdvojiti 160 tisuća što je nedopustivo, rekla je Dragica Lazić, predstavnica suvlasnika….. piše HRT

Cijena vrećica je poznata i uz fiksnu naknadu od 45 kuna po kućanstvu zaključak je da će većini, bez obzira na navike, odvoz otpada poskupjeti. Oporba smatra da je novi sustav bezidejan. 

– Mogu reći da smo od gradonačelnika Tomaševića kao jednog zelenog aktivista, očekivali jedan cjeloviti model zbrinjavanja otpada. Ovaj model je nepotpun, ovaj model je nepošten i ovaj model je jako skup, naglasio je Mislav Herman, predsjednik GO HDZ-a Zagreb.

Potražnja za takozvanim boksovima toliko je da se, kažu nam predstavnici suvlasnika, kod nekih zgrada neće postaviti do kraja godine, a to je samo dio problema.

I dalje nemamo odgovor na konkretno pitanje: Tko će i na koji način paziti na sve one nesavjesne građane koji će i dalje bacati vrećice osim plavih u kontejner za miješani komunalni otpad. Gradonačelnik poručuje da će se ostale vrećice, ako bude potrebno, i otvarati.

– 5 do 10 posto ljudi napravi 90 posto problema u zgradi. Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati jer inače se nikada stvari neće promijeniti. Moramo negdje krenuti, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnikovi partneri u skupštini nisu oduševljeni, kažu – nema velikih i dugoročnih promjena. Smatraju kako građane treba potaknuti da budu partneri, a ne da ih se zastrašuje kaznama. 

– Ja sam očekivao da ćemo ići s modernijim rješenjima, da će gradonačelnik prihvatiti naše sugestije, da se ide s modernim rješenjima jer ovo s kavezima s boksevima je samo malo modificirano 5 godina staro rješenje od Milana Bandića, rekao je Renato Petek, gradski zastupnik SDP-a.

1. listopada je pred vratima, s njim i novi sustav. S obzirom na to da je kampanja vezana uz uvođenje tog sustava gotovo nevidljiva, jesen bi mnogim Zagrepčanima, barem kad je riječ o otpadu, mogla biti tmurna.0 seconds of 2 minutes, 34 secondsVolume 90%