Plenković: “Ovo je dokaz da funkcionira pravna država. Čestitam svima”

Plenković: “Ovo je dokaz da funkcionira pravna država. Čestitam svima”

Premijer Andrej Plenković u Sloveniji je progovorio o najvećoj aferi koja trenutno trese Hrvatsku.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas na 17. Strateškom forumu na Bledu.

Uz Plenkovića tu su i predsjednici Islanda i Moldavije te premijer Slovenije i Albanije. Hrvatski premijer se susreo s domaćinom, slovenskim kolegom Robertom Golobom.

“Razgovarali smo o trgovinskoj razmjeni i sezoni. Pozvao sam Goloba u Hrvatsku”, kazao je premijer te dodao da su razgovarali i o granicama.

Plenković u izjavi uoči Foruma nije htio govoriti o aferi koja trese Hrvatsku, već je novinarima rekao da će kasnije dati izjavu o malverzacijama u Ini.”Ja ću se vratiti za ove ozbiljne teme”, kratko je rekao s osmjehom na licu.

“Ovo je dokaz da funkcionira pravna država i pokazalo se da suradnja s pravosudnim tijelima funkcionira. Osiguralo se da bude manje financijske štete i čestitam svima koji su sudjelovali na razotkrivanju ovog slučaja”, rekao je premijer.

“Banke kada u Hrvatskoj posluju kada primijete neku veću translaciju, pale alarm. Onda o tome moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca. To se ništa ne događa slučajno. To je sve prema propisima. Nije se to dogodilo slučajno, nego je aktiviranje mehanizama u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Premijer je također rekao o Ini  da oni očito imaju razine upravljanja, a kako im je ovo promaklo, nema pojma.

“Očito unutarnji sustav kontrola nije bio prestrog. Ministar Filipović je danas zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se odluke donose. Ovakve vrste ugovora moraju nadzirate razine koje se zovu Uprava i postali ispod njih. Mislim da je NO na kraju priče”, naglasio je Plenković. 

Također je rekao da će odmah djelovati gradski odbor HDZ-a i časni sud.

“Nije realno da ostane u stranci”, jasno je poručio Plenković.

Iz ovoga što je jučer priopćio DORH imamo jasno dokumentiran krug ljudi o kojima se radi.

Blokada 813 milijuna kuna u aferi preprodaje Inina plina najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca, a prvu informaciju Ured za sprečavanje novca primio je iz bankarskih krugova, kazao je šef Ureda Ante Biluš na konferenciji za medije u Ministarstvu financija u Zagrebu…. , javlja dnevnik.hr