Medved i Malenica s vojnim pilotima protiv kojih su podignute optužnice…

Medved i Malenica s vojnim pilotima protiv kojih su podignute optužnice…

U Banskim dvorima je završio sastanak ministra branitelja Tome Medveda i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice s četvoricom hrvatskih vojnih pilota, protiv kojih je Srbija podignula optužnicu za navodne zločine počinjene u Oluji 1995.

Hrvatska Vlada već je osudila srbijansko podizanje optužnica i jasno poručila da će zaštititi pilote. Što se očekuje nakon ovog sastanka, rekao je novinar HTV-a Šime Vičević, piše HRT.

– Očekuje se razrada daljnjih koraka vezanih uz ovaj postupak. U 11 sati stigli su piloti i gotovo dva sata nazočili sastanku u Banskim dvorima s ministrima Tomom Medvedom i Ivanom Malenicom. Ovo je drugi sastanak, prvi je održan u lipnju. Činjenica je da hrvatske vlasti još uvijek nisu dobile nikakvu pisanu informaciju o optužnicama, bilo diplomatskim bilo pravnim putem. Stajalište Vlade je poznato – hrvatskim pilotima bit će pružena zaštita. Nad njima će biti posebna skrb i Hrvatska će pronaći način kako reagirati u ovoj situaciji. Premijer Plenković još je jučer na sjednici Vlade rekao, a danas ponovio da je riječ o politički montiranom procesu. S druge strane ministar pravosuđa i uprave Malenica kaže da će piloti dobiti punu podršku i da će Hrvatska spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice. Također, rekao bih i da je premijer Plenković odgovorio na prijedlog predsjednika Milanovića koji je on istaknuo prije dva dana, a to je da bi se zbog situacije s optužnicama trebalo sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Premijer Plenković odgovara da je on svoj prijedlog za sazivanje sjednice poslao još 24. veljače, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu i do danas nije dobio nikakav odgovor, izvijestio je.

– Prvo, hrvatskim pilotima neće se dogoditi ništa. Ni danas, ni sutra, ni za pet ni za 10 godina. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom. Neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sustav to ne dolazi u obzir. Politički – to se neće dogoditi, istaknuo je u Rijeci premijer Andrej Plenković.

– Političke poruke koje često dolaze iz Srbije zbog nepronalaženja rješenja na koji način graditi vlastito društvo i gospodarstvo, na koji način razvijati se kao sutra članica EU-a, puno puta se potežu za neku prošlost čineći je nedorečenom, nezavršenom pričom, što definitivno nije istina. Drago mi je da je Haag završna priča za sve nas, to je trebala biti jasna poruka da je Domovinski rat jedna čista točka hrvatske povijesti kojom se trebamo ponositi, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

– Istina je ona koja nas može spasiti i koja nam može učiniti nešto dobro. Ako se to dogodilo, treba istražiti kada, što i kako se dogodilo. Prema onim saznanjima koja ja imam, a radio sam u kabinetu načelnika Glavnog stožera u to vrijeme, niti jedna zapovijed iz stožera nije izašla u kojoj bi bilo pisano “ubij, zapali, zakolji”. To sigurno ne, dapače, svaka zapovijed je završavala sa zadnjom točkom koja je rekla da se prema zarobljenicima i civilima postupa prema Ženevskoj konvenciji i prema svim pravilima ratovanja, rekao je Predrag Matić bivši ministar hrvatskih branitelja, piše HRT.