Plenković: Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe…

Plenković: Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe…

Točno je 130 dana do službenog uvođenja eura kao službene valute, a na sjednici Vijeća razmotrit će se sve dosadašnje etape. Politički proces praktički je završen sredinom srpnja.

5. rujna počinje obvezno dvojno iskazivanje cijena – i u kunama i eurima. Dobar dio trgovačkih lanaca već je počeo s tom praksom.

Euro se kao službena valuta uvodi 1. siječnja. Do 14. siječnja moći ćemo plaćati i u kunama i u eurima, a od 15. siječnja isključivo u eurima. Plaće za prosinac, koje će biti isplaćene u siječnju, dobit ćemo u eurima.

“Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe”

Plenković je na početku sjednice rekao da smo unatoč svi izazovima i krizama proteklih nekoliko godina na pragu ostvarenja jednog od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju – jedan je europodručje, a drugi Schengenski prostor.

Istaknuo je da je danas pola godine od početka ruske agresije na Ukrajinu, koja je, kako je rekao, stubokom izmijenila sigurnosnu arhitekturu Europe, ali i promijenila energetsku i prehrambenu situaciju u svijetu.

Također je istaknuo ubrzane i dramatične klimatske promjene koje se itekako vide kroz suše s kojima smo suočeni ove godine.

– Članstvo u eurozoni jamči hrvatskoj državi, hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim građanima, našem ukupnom ekonomskom sustavu i veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova. Dakle, ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih s najsnažnijim mehanizmima solidarnosti i potpore u trenucima gospodarskih kriza, poručio je Plenković.

Dodao je da će članstvo u eurozoni našem gospodarstvu omogućiti niže kamate, otpornost na krize i veću konkurentnost, te da ono diže međunarodni rejting Hrvatske u političkom, ekonomskom i financijskom smislu.

Između ostalog, kao ključni prioritet naglasio je važnost informiranosti i zaštite potrošača kako u procesu prelaska na euro ne bi došlo do “lova u mutnom”., javlja HRT