Meved o novim srbijanskim optužnicama: Srbija se ne može suočiti ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, BiH, i Kosovo; Suverenisti: Očekujemo da DORH podigne optužnice protiv Vučića i Nikolića…

Meved o novim srbijanskim optužnicama: Srbija se ne može suočiti ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, BiH, i Kosovo; Suverenisti: Očekujemo da DORH podigne optužnice protiv Vučića i Nikolića…

Nakon što su potvrdili optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog raketiranja kolone u kojoj su bili vojnici i civili tijekom Oluje, u Srbiji nastavljaju prozivanja na račun Hrvatske.

Oglasila se i srbijanska premijerka Ana Brnabić. Reagiravši na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, kako Zagreb optužnicu smatra pravno neutemeljenom, uz poruku da se Srbija, ako želi u Europsku uniju, mora europski i ponašati, Brnabić je na Twiteru napisala da hrvatsko političko vodstvo prijeti.

Iz Srbije dolaze i najave o podizanju novih optužnica protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića i generala Pavla Miljavca.

Medved: Zaštitit ćemo sve hrvatske branitelje, generale i pilote

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak da Srbija podizanjem optužnica pokušava promijenitikarakter VRO “Oluja”, što neće proći, i poručio da će Hrvatska zaštititi sve hrvatske branitelje, generale, časnike i pilote, piše HRT.

– Teza vezana za pokušaje promjene karaktera Vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ neće proći. Međunarodni sud u Haagu donio je jasan pravorijek i ocjenu ‘Oluje’, ona je bila legitimna operacija kojom je Hrvatska oslobodila svoj prostor, koji su okupirale postrojbe JNA, uz pomoć pobunjenih Srba, rekao je Medved u Sunji komentirajući optužnice srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota.

Medved je u izjavi novinarima ocijenio kako se radi o politički motiviranim optužnicama.

– Srbija nije smogla snage suočiti se sa svojom prošlošću, s ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, potom na BiH, a nakon toga i na Kosovo. Hrvatska je vodila pravedan, obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat”, poručio je.

Napomenuo je da su u stalnom kontaktu s optuženim pilotima i najavio da će ovoga tjedna održati sastanak kako bi analizirali sve što se događa.

Hrvatska do danas nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji, stoga se sve o čemu se govori zasniva na objavama režimskih medija u Srbiji.

– Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, sve hrvatske branitelje, sve hrvatske časnike. Zaštitit ćemo ih čvrsto, onako kako su branitelji obranili i oslobodili Hrvatsku – tako će Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem čvrsto stati u zaštitu istine i dostojanstva Domovinskog rata, kao i svih branitelja, ustvrdio je.

Medved smatra da Srbija nema nikakve konkretne dokaze protiv hrvatskih pilota već kroz optužnice pokušava sve poteškoće s kojima se suočava – poglavito onim vezanim za Kosovo, preusmjeriti na Hrvatsku kako bi izmijenila karakter Domovinskog rata.

– To im neće uspjeti, Domovinski rat je najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom tragu ćemo nastaviti raditi, poručio je.

Na najavu podizanja kaznene prijave reagirao je i general zbora Pavao Miljavac. Kaže da mu je savjest čista.

– Jednostavno mi nije jasno na temelju čega će oni sad dizati optužnicu, na temelju lažnih svjedoka ili nekoga, ne? Ja samo znam da mi to radili nismo, znači, nije u nijednom momentu bila zapovijed da se tuku civili. Ako vi uzmete i dižete optužnicu protiv najviše pozicioniranih, dakle, generala, to ne može biti onda nego udar na instuitucije, na državu, ne. I mislim da bi se tu onda država uključiti i poduzeti mjere, rekao je Miljavac.

Suverenisti: Očekujemo da DORH podigne optužnice protiv Vučića i Nikolića

Hrvatski suverenisti očekuju od DORH-a da podigne optužnice protiv sadašnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića zbog poticanja na terorizam na tlu Hrvatske.

– Hrvatski suverenisti od Vlade RH traže jasan i odlučan odgovor na najave iz Srbije o podizanju novih optužnica protiv hrvatskih branitelja i generala iz Domovinskog rata. Cilj ovih optužnica je prvenstveno još jedan jalovi pokušaj službenog Beograda izjednačavanja žrtve i agresora, navode u priopćenju.

Ističu i kako unatoč presudama međunarodnih sudova koje jasno pokazuju – kako brojem osuđenih, tako i dosuđenim zatvorskim kaznama, da je upravo Srbija glavni krivac za rat na prostoru bivše države, a ondašnji srpski dužnosnici glavni odgovorni za ratne zločine, službeni Beograd bombardiranjem lažnim optužnicama protiv hrvatskih branitelja želi stvoriti suprotan dojam i dio krivice prebaciti na žrtve.

Upozoravaju i da izostanak jasnog i odlučnog odgovora može imati dalekosežne posljedice na sigurnost RH i odnose u susjedstvu.

Hrvatski suverenisti pitaju se zašto se nikada DORH nije detaljnije pozabavio ulogom i djelovanjem bivših i sadašnjih srbijanskih dužnosnika na okupiranim područjima Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te nikad nije podiglo optužnicu protiv sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića za poticanje na terorizam na tlu Republike Hrvatske, o čemu jasno svjedoče brojni audiovizulani zapisi, piše HRT.