Na današnji dan prije 31 godinu ubijen je Gordan Lederer…

Na današnji dan prije 31 godinu ubijen je Gordan Lederer…

Godišnjica je smrti Gordana Lederera, koji je život izgubio 1991. snimajući hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Na dan pogibije, izišao je iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Pogođen je snajperskim metkom i teško ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dopustio transport helikopterom do zagrebačke bolnice.

Kao ratni snimatelj Gordan Lederer kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju o stradanjima i događajima u Domovinskome ratu sa svih bojišta. Snimao je događanja u Kruševu, Kijevu, Kninu, Lovincu, Pakracu, Vinkovcima i brojnim drugim gradovima, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak.

Gordan Lederer svojom kamerom pronosio je istinu o ratu u Hrvatskoj i ostavio dragocjena svjedočanstva, među kojima se dokumentarnom autentičnošću i estetskom vrijednošću izdvajaju legendarna Banijska ratna praskozorja koja su mnogima ostala u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat. , piše HRT