Mehaničari ZTC-a za kanadere na bolovanju radili u fušu. Dali otkaze…

Mehaničari ZTC-a za kanadere na bolovanju radili u fušu. Dali otkaze…

OVA protupožarna sezona jedna je od najtežih za hrvatske vatrogasce i pilote, a na priobalju radi 1449 profesionalaca, 3135 dobrovoljaca, 1000 sezonaca, kao i ekipe koje su došle na ispomoć s kontinenta.

Dok se ljudi na terenu bore s vatrom i stradavaju, šef Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) nije upoznat s tim da mu mehaničari na bolovanju rade u fušu u Austriji, javlja RTL. Istovremeno kasni isporuka kanadera i air traktora.

“Ja sam čuo da netko od vas ima snimke. Ja nemam. Za mene je ta snimka dokaz za izvanredni otkaz”, rekao je Zdravko Klanac, direktor ZTC-a, u nedjelju za RTL.

Mehaničari koji su tijekom bolovanja radili u fušu dali otkaze

ZTC je u idućih tjedan dana obećao MORH-u isporučiti po jedan kanader i air traktor. Za RTL je potvrđeno da su dva mehaničara koja su radila u fušu u inozemstvu dala otkaz u ZTC-u.

Premda se o njihovim radnicima koji tijekom bolovanja rade u inozemstvu govori već tjednima, ZTC je tek prije dva dana zatražio kontrolu bolovanja, doznaje RTL.

Tek šest protupožarnih zrakoplova u letnom stanju

Dva kanadera i dva air traktora trenutno se nalaze u hangarima ZTC-a na popravku. Još prije tjedana dana ZTC i MORH govorili su da će do 15. kolovoza na raspolaganju imati 10 protupožarnih zrakoplova, a danas ih je tek šest u letnom stanju. 

“Ne postoji nitko na svijetu tko može jamčiti ovakvu vrstu radova na letjelicama. Mi ćemo napraviti sve da bude u tom roku. Gledajte, mi ne proizvodimo cipele pa da imamo tekuću liniju”, kazao je Zdravko Klanac, šef uprave ZTC-a, početkom kolovoza.

Član nadzornog odbora ZTC-a Branko Borković kaže da ne vjeruje da je glavni problem isporuka dijelova za zrakoplove. 

“Priča da fali rezervnih dijelova, to je ono ‘mačku o rep’. To su stvari koje se unaprijed planiraju i treba voditi računa, a od ovog postojećeg stanja možemo zasukati rukave i omogućiti ljudima da kvalitetno odrade i te avione dovedu u funkciju”, tvrdi Borković.

Kanader koji je jučer uletio u jato ptica na Zrću i zbog toga ima oštećeno krilo sada je na popravku u Zemuniku. Pola protupožarne flote je prizemljeno, a požarna sezona je na vrhuncu. Iz MORH-a i ZTC-a danas nitko nije htio davati izjave. 

Na obali trenutačno gori i zato se vatrogasni zapovjednici nadaju da neće morati birati što će prvo spašavati.