U KBC Split dolazi inspekcija Ministarstva…

U KBC Split dolazi inspekcija Ministarstva…

U KBC Split danas bi trebala doći inspekcija Ministarstva zdravstva kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice u vezi s postupanjem prilikom pružanja medicinske pomoći preminulome novinaru Vladimiru Matijaniću u Zavodu za hitnu medicinu i u KBC-u Split., doznaje HRT

Obavljena je obdukcija kako bi se utvrdili uzroci smrti. Čeka se nalaz histološke analize tkiva. Pokrenut je i unutarnji nadzor u bolnici. Istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih zatražio je i HND, a splitsko tužiteljstvo najavilo je izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje.

Dok se čekaju rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva, kao i nalazi obdukcije kako bi se utvrdio uzrok smrti novinara Vladimira Matijanića, kao odgovor na tvrdnje da je splitska Hitna pomoć primila samo dva poziva – na portalu Index hr objavili su audiosnimku Matijanićevih višekratnih poziva Hitnoj službi i infektološkom prijmu splitske bolnice u kojima traži savjete, pomoć i hospitalizaciju.

Podsjetimo, životna partnerica Vladimira Matijanića, također novinarka, Andrea Topić tvrdi da ga Hitna pomoć nije htjela odvesti u bolnicu te da mu zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a.

Oštre reakcije izazvao je splitski kirurg Hrvoje Tomasović koji je u svom osvrtu na smrt novinara Matijanića, zaključio da on “očito nije bio dobar ni s jugodoktorima pa nije imao koga nazvati da mu pomogne”.

Uz Hrvatsku liječničku komoru koja je zatražila njegovo očitovanje – taj je istup – ocjenjujući ga neetičnim, sramotnim i nedostojnim struke – osudila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, iz koje podsjećaju da je temelj humanog javnog zdravstvenog sustava – bez obzira na položaj u društvu da on bude jednako dostupan svima.