Evo što je Milanović rekao na alkarskom trkalištu, bio je odlično raspoložen. Spominjao je Livno, ‘srpski svet‘, Ruse…

Evo što je Milanović rekao na alkarskom trkalištu, bio je odlično raspoložen. Spominjao je Livno, ‘srpski svet‘, Ruse…

Predajem sablju i zlatni prsten tebi Frano Ivkoviću i srebrni prsten i jatagan tvom momku, da ih ponosno pronosite junačkom Cetinskom krajinom i pobjedite i sljedeće godine, kazao je predsjednik Zoran Milanović slavodobitniku Ivkoviću.

– Vojvodo, časni sude, narode ponosne cetinske, dalmatinske, hrvatske krajine; Sinju grade zlatni buzdovane od davnine junački megdane, ti slaviš Alku koja se utkala u genetski kod naroda. Naroda koji ima svoj junački i nježni, marijanski dio, naroda koji slavi Gospu Sinjsku, svoju madonu. Ona je postala čudotvorna ne zato što se na zidinama starog grada ukazala kršćanima ili ako hoćete našima, već upravo suprotno: osmanlijama koji su jurišali na Sinj, a onda je se uplašili i pobjeglo. A muslimani štuju Mejremu, jedinu ženu koju spominje Kur’an, baš kao i kršćani – kazao je Milanović, podsjetivši da je kraj iz kojeg i sam potiče, naseljen iz Rame i Zapadne Hercegovine, “od Livna”, ali je tek s Alkom dobio svoj pravi identitet.

– A on je ratnički s jedne, a nježan i sućutan s druge strame – naglasio je Milanović, i dodao da Turci odavno nisu naši neprijatelji i da živimo u sasvim drugim vremenima, ali da ih moli za razumijevanje za status hrvatskog naroda u Bosni.

Milanović se posebno zahvalio kolegi Borutu Pahoru što je imao razumijevanje za građenje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije i što je doprinuo tome da se između dvije zemlje skloni bodljikava žica koja je bila neugodna za ljude, a pogibeljna za divlje životinje.

– Mi smo za otvorenost među narodima i brisanje nepotrebnih granica između prijateljskih naroda. Dragi prijatelji, mnogi danas spominju svoj svijet. Rusi imaju svoj, a Srbi svoj “svet”, a mi ovaj naš: hrvatski i dalmatinski, topao, nasmijan i razdragan. Dobre volje. I možemo biti sretni što je tako stotinama godina. Živjeli, živjela Alka. Sritno! – “zagrmio” je odlično raspoloženi Zoran Milanović., piše slobodna dalmacija