Puljak: ‘Ključna ideja je da HDZ svrgnemo s vlasti, nećemo ići s onima koji su ih spašavali‘

Puljak: ‘Ključna ideja je da HDZ svrgnemo s vlasti, nećemo ići s onima koji su ih spašavali‘

“Mislim da je ovo što smo postigli u Splitu, u kojem smo HDZ porazili dva puta u godinu dana, dobar model za Hrvatsku”

Hoće li se hrvatske stranke koje se svrstavaju u politički centar, a prema anketama svaka pojedinačno uživa samo jedan do dva posto potpore, do 2024., kad se održavaju izbori za Sabor i Europski parlament, ujediniti u jedinstveni liberalni blok? Njihovo udruživanje lobistički snažno potiče Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE). O tome je bilo riječi i na posljednjem sastanku nacionalnih lidera europskih liberalnih stranaka koji je ALDE početkom lipnja održao u Dublinu, a na kojem su bili i lideri stranaka centra iz Hrvatske., piše jutarnji list

Prema anketama koje je naručio ALDE, kad bi se ujedinile u zajednički blok, hrvatske bi stranke centra na izborima za Europski parlament uspjele osvojiti jedan mandat, a na izborima za Sabor oko devet posto glasova. Tom bi potporom postale važan, a možda i presudan jezičac na vagi pri formiranju nove parlamentarne većine.

Okosnicu liberalnog bloka bi činili IDS, HSLS i Fokus, s mogućnošću da im se pridruže i druge liberalnog predznaka: Puljkov Centar, Glas… Budući blok bio bi navodno otvoreniji za postizbornu suradnju s Plenkovićevim HDZ-om jer u Grbinu ne vide lidera koji bi mogao ozbiljnije motivirati birače.

Najveći problem

Zanimalo nas je što o formiranju bloka liberalnih stranaka misli Ivica Puljak, predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik, i jesu li predstavnici njegove stranke o tome otpočeli razgovore s liderima ostalih stranaka političkog centra u Hrvatskoj.

“Mislim da je o tome još rano govoriti. Ono što ja smatram najvažnijim jest da se okupimo oko ideje da se HDZ mora smijeniti s vlasti, da mora otići”, rekao nam je Puljak. “Mi smo otvoreni za razgovore s opcijama kojima je to osnovni cilj, a nismo nikako za koaliciju s onima koji sudjeluju u vlasti ili koji su spašavali HDZ. S takvim opcijama ne bismo previše niti razgovarali, niti ulazili u koalicije”, dodao je.

Na pitanje znači li to da je već u startu isključena mogućnost formiranja bloka s HSLS-om i HNS-om koji su dio vladajuće koalicije, Puljak je odgovorio: “Da, mi mislimo da je HDZ najveći problem Hrvatske i da kao država i društvo nemamo nikakve šanse dok HDZ njome upravlja. Oni koji ih podržavaju, neka nastave svojim političkim putem, a mi ćemo nastaviti svojim”, izričit je.

Više pročitajte u jutarnjem listu