Vanđelić našao novi posao pa otkrio pod kojim bi uvjetima ušao u politiku…

Vanđelić našao novi posao pa otkrio pod kojim bi uvjetima ušao u politiku…

Bivši čelnik Fonda za obnovu Damir Vanđelić imenovan je glavnim izvršnim direktorom startupa RoomOrders Global koji je dio grupe RoomOrders Inc. Riječ je o prvoj aplikaciji za naručivanje hrane i pića putem QR koda u hotelima i ugostiteljskim objektima, a Vanđelićeva zadaća u startupu je rast prihoda i EBITDA-e te nalaženje financiranja i investitora za nužna ulaganja u opremu i osoblje za potreban globalni rast.

Velik je broj kompanija koje bi rado na svojim čelnim pozicijama vidjele Vanđelića, ali i političkih aktera kojima se upravo on činio kao najbolji izbor na najvišim političkim dužnostima u Hrvatskoj. On je, međutim, svoje iskustvo i znanje odlučio podijeliti u sektoru startupa.

Vanđelić kaže da u politici dosad nije bio – niti kao član neke stranke niti kao kandidat za bilo koju političku funkciju. No volio bi, dodaje, da se javne politike drastično promijene i da Hrvatska bude zemlja dvostruko višeg standarda, “s pravednijom, učinkovitijom državnom administracijom i jače izgrađenom pripadnošću jedinoj nam domovini”.

Nedavno je osnovao Znanstveno-razvojnu inicijativu (ZRIN), okupljajući znanstvenike i stručnjake s kojima, kako je pojasnio u lipnju, “želi promišljanjem ponuditi novu razvojnu paradigmu Hrvatske”.

Uvjet ulaska u politiku

“Ukupno sam 30 godina u privatnom sektoru, a oko šest godina radio sam u inozemstvu. Fond za obnovu Grada Zagreba bio je moj pokušaj da pomognem svom gradu, no naučio sam to da su zaposlenici efikasni, ali su procesi, zakoni i mentalitet političkih elita neučinkoviti i odvojeni od stvarnih potreba i najboljih praksi – potrebna nam je sveobuhvatna promjena jer ćemo inače ostati na dnu Europe.

Kad bih ušao u politiku, to bi bilo isključivo sukladno ekonomskom prosperitetu, za koji je preduvjet uspostava državnog sustava koji je uključiv i uzima u obzir mišljenje struke, koji drastično smanjuje korupciju, diže reputaciju profesora, doktora, državnih službenika općenito, reže nepotrebne troškove poput jela i pila, luksuznih automobila, ograđivanja Markova trga, kolona s rotirkama, prebujne administracije, a u smjeru liberalnijeg poduzetništva, ali strože i pravedne provedbe zakona”, kazao je Vanđelić za tportal.