Što donosi plaćeni očinski dopust…

Što donosi plaćeni očinski dopust…

Od 1.8. vrijedi izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Što donosi roditeljima i skrbnicima, jesu li svi zadovoljni ili ima još prostora za poboljšanje – o tome je u emisiji HTV-a “Studio 4” govorila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je u uvodu kako su u izmjenama i dopunama zakona uveli jedno novo pravo – plaćeni očinski dopust.

– Uvećali smo i roditeljsku naknadu koja je dosad bila 5600 kuna, a sada je 7500 kuna. Uredili smo i povećali naknadu roditeljskog dopusta u onom dijelu gdje roditelj radi skraćeno radno vrijeme i naknada plaće mu je povećana na 3600 kuna, rekla je.

Naglasila je kako su uredili inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe jer je ovo pravo vrlo specifično.

– Svaki poslodavac je sada obvezan omogućiti im korištenje njihovih prava. Više se ne može dogoditi da poslodavac kaže da se nešto ne može ostvariti, a zakonom je to propisano, dodala je.

Rekla je kako plaćeni očinski dopust mogu koristiti zaposleni i samozaposleni očevi imaju pravo korištenja očinskog dopusta.

– On traje deset radnih dana, a 15 radnih dana ako govorimo o blizancima, troje ili više djece istovremeno. Dopust je plaćen u visini njihove plaće, trošak tereti državni proračun. Postoji mogućnost fleksibilnog korištenja, a traje od rođenja djeteta do 6. mjeseca djetetova života. Roditelj-otac može koristiti to pravo kako će se dogovoriti unutar obitelji za određeni termin, rekla je.

Istaknula je da s demografskim trendovima u Hrvatskoj ne može biti zadovoljna.

– Statistika je tu neumoljiva, broj rođene djece se smanjuje. Prošle godine je bilo povećanje za 600 djece, no još je tu prilično visok udio stanovnika koji su umrli kao posljedica COVID-a. Prirodan prirast je negativan. Demografske trendove nismo stvorili jučer, oni se događaju desetljećima. Unazad 4-5 godina intenzivno se pristupilo planiranju i potpori mjera te suradnjom s lokalnom i regionalnom samoupravom kako bi se potaknule sve razine vlasti i postali partneri. Ovo nije samo pitanje jedne lokalne jedinice, već je ovo pitanje svih nas i održivosti hrvatskog naroda, rekla je, mpiše HRT.