Razriješen Dalibor Šemper; Plenković: ‘Nesreća je njegova osobna odgovornost‘

Razriješen Dalibor Šemper; Plenković: ‘Nesreća je njegova osobna odgovornost‘

Donesen je novi Prijedlog uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata

Premijer Andrej Plenković u Imotskom je sazvao konferenciju za medije na kojoj će objaviti detalje o novoj cijeni goriva.

Vlada je ranije u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela novi Prijedlog uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Cijena eurosupera 95 od ponoći će biti 12.00 kuna umjesto sadašnjih 12.03 kuna, a eurodizela 12.80 umjesto sadašnjih 12.89 kuna. Cijena plavoga dizela bit će 9,16 kuna po litri., javlja jutarnji list

Osim toga, na sjednici Vlade razriješen je predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Dalibor Šemper.

Plenković je na početku presice u Imotskom komentirao Šemperov slučaj.

– Riječ je o državnom službeniku koji nije ni u kakvoj stranci, nije član HDZ-a, a koliko vidim ni SDSS-a. On nema političku funkciju, rekao je Plenković i dodao kako su njegovi postupci nedopustivi.

– Čuo sam se potpredsjednicom Šimpragom, on je danas smijenjen. To je osobna odgovornost tog čovjeka, nema nikakve veze s politikom, rekao je premijer i dodao kako njega nitko ne štiti.

Plenković je zatim potvrdio da je Vlada ponovno intervenirala u cijene goriva.

– Ako treba, svaki ponedjeljak ćemo donositi nove mjere, rekao je.

Rekao je i kako je javno savjetovanje otišao zakon o smanjenu PDV-a na grijanje iz toplane, drvo, pelate…

Komentirao je i smrt dubrovačkog vatrogasca te je izrazio sućut.

– Koliko vidim, to je bio jedan od najboljih vatrogasaca. Vidjet ćemo što se dogodilo, to će pokazati istraga, rekao je i počeo nabrajati što je njegova Vlada posljednjih godina učinila za vatrogastvo.

Plenković je komentirao i fijasko s remontom kanadera. Rekao je kako Hrvatska ima velik broj kanadera.

– I s ovim kapacitetima smo pomagali Sloveniji, letjeli su u BiH… Banožić je sazvao sastanak na temu ZTC-a da vidimo što se tu događa. Vidjet ćemo na koji način predsjednik tog društva upravlja ljudima, provjerit ćemo navode iz novina.

Komentirao je i situaciju na Kosovu.

– Koliko sam vidio, kosovska vlada je odgodila odluku. Mi apeliramo na mir i stabilnost, da ne dođe do napetosti ili konflikta na sjeveru Kosova. Na tome treba ustrajati. Detalje ćemo vidjeti tijekom dana, nisam siguran koliko je to bila stvarna opasnost, a koliko je medijski napuhano. Čini mi se da je tamo bilo manje napeto nego što je izgledalo.