Gazda birtije i sin pretukli goste: Lupali palicom i pendrekom, jednom slomili ruku…

Gazda birtije i sin pretukli goste: Lupali palicom i pendrekom, jednom slomili ruku…

Gazda (64) jednog kafića iz Pitomače na sudu će se braniti zbog optužbe da je početkom godine ispred ugostiteljskog objekta metalnom palicom slomio ruku jednom gostu. Kako se navodi u optužnici koju su tužitelji podignuli na Općinskom sudu u Virovitici, osumnjičeni je 64-godišnjak 2.siječnja ove godine oko 23.00 sati udario gosta kafića po desnoj podlaktici koju je podigao u zrak kako bi spriječio udarac u glavu. Od posljedica udarca nesretni je muškarac zadobio prijelom nastavka desne lakatne kosti u području ručnog zgloba.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Razbijali inventar?

Gazda kafića branio se tužiteljima nakon uhićenja da je došao u lokal jer je na nadzornoj kameri uočio dvojicu gostiju kako prave probleme u lokalu, odnosno da razbijaju inventar. Tada je razgovarao, kako kaže, s oštećenikom i njegovim bratom rekavši im da je kraj radnog vremena i da izađu iz lokala. Tada ga je jedan od njih napao i nastalo je guranje, a vidio je kako je drugi pao s terase na pločnik gdje je ostao ležati.

– Branio sam se laganom aluminijskom palicom koju sam kasnije predao policajcima, a s (…) nisam bio u nikakvom fizičkom kontaktu – rekao je okrivljeni 64-godišnjak tužiteljima. No, muškarac kojem je pukla ruka imao je drugačiju stranu priče. Sukob se odvio, prema njegovim riječima, unutar ugostiteljskog objekta.

Udario mu brata

– Vidio sam kako je palicom udario brata po tijelu, a zatim je i mene udario po ruci koju sam podignuo kako bih spriječio udarac u glavu. Znam jako dobro da se radi o metalnoj palici zbog boli koju sam osjetio prilikom udarca. Ozljedu koju sam dobio na tjemenu glave nanio mi je sin vlasnika gumenom palicom. Od tog udarca pao sam s terase na pločnik s licem okrenutim prema tlu – kazao je pretučeni gost kafića. Istaknuo je kako niti u jednom trenutku nije udarao gazdu kafića koji je nasrtao na njega i njegova brata.

– On nije imao razloga tako postupati jer u lokalu nismo razbijali – rekao je pretučeni muškarac tužiteljima u svom iskazu. Brat pretučenog, koji je i sam napadnut u ovom nemilom okršaju ,rekao je kako je zajedno s bratom izguran iz lokala pri čemu je gazda iz šanka uzeo crnu metalnu palicu dužine 60-70 centimetara, a njegov sin također nešto nalik na palicu koja ga je podsjećala na takozvani pendrek.

– Po izlasku iz lokala (okrivljeni nap.a.) me je udario palicom u zatiljak i dva puta po leđima, a u nekoliko sam se navrata uspio podizanjem ruke u zrak obraniti od udaraca koje mi je htio nanijeti. Moj brat također je zadobio nekoliko udaraca, a prema onome što mu je rekao, udarac je dobio u desnu podlakticu, odnosno zglob i šaku koje mu je nanio okrivljeni – kazao je brat teško pretučenog gosta kafića koji je priznao da su bili alkoholizirani, ali da nikoga nisu fizički napadali.

Kako je tijekom istrage potvrdio medicinski vještak dr. Petar Škavić, oštećeni je 2. siječnja ozlijeđen te mu je tijekom pregleda i liječenja postavljeno nekoliko dijagnoza.

Obrambene ozljede

– Ozljeda područja desne šake u vidu otekline desne šake i prijeloma nastavka desne lakatne kosti u području ručnog zgloba nastala je djelovanjem sile srednjeg intenziteta, a viđa se u pravilu udarcem nekog tupotvrdog sredstva linearne kontaktne površine, što može, među ostalim, biti i opisana aluminijska palica dužine 60-ak centimetara, u području vanjske bočne strane prema malom prstu desnog ručnog zgloba. S obzirom na lokalizaciju i mehanizam nastanka, ova se ozljeda u pravilu viđa nastala kao takozvana pasivna obrambena ozljeda, postavljanjem ruke ispod ili ispred sredstva kojom druga osoba zamahuje prema oštećeniku te se pri tome oštećenik u trenutku ozljeđivanja nalazi osobi koja mu nanosi ozljedu okrenut sučelice ili pod nekim manjim otklonom od tog položaja – naveo je medicinski vještak dr. Škavić i dodao kako se preostale “dvije izolirane ozljede glave i lica, jedna u području nosa, a druga u području desne strane tjemena, ne viđaju prigodom pada i udarca glavom u neku tupotvrdu prepreku u prostoru ili podlogu, budući da bi pritom za očekivati bio nastanak površinskih ozljeda drugih, izbočenih dijelova lica poput čela, brade, jagodičnog područja ili tijela (laktovi, kukovi, koljena), koje nisu utvrđene pregledom oštećenika – naveo je vještak. Optužnica je nepravomoćna i sud je tek treba potvrditi., piše podravski.hr