Doznajemo detalje vladine preporuke za uštedu potrošnje plina: Grijanje zimi na 21°C, hlađenje ljeti do 25°C

Doznajemo detalje vladine preporuke za uštedu potrošnje plina: Grijanje zimi na 21°C, hlađenje ljeti do 25°C

Vlada bi danas trebala izdati smjernice potrošačima za uštedu energije, a kako je najavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, to će biti ono što na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi, od kućanstava i javnih institucija do industrije., doznaje jutarnji list

U pitanju su, kako saznajemo, preporuke za temperaturu hlađenja prostorija klima-uređajima na najniže 25 Celzijevih stupnjeva, kao i grijanja kad počne ogrjevna sezona od maksimalno 21 Celzijev stupanj, a o tom slijede i informativne kampanje. Inače, na zgrade odlazi čak 40 posto ukupne potrošnje energije.

Primjerice, u hodniku bi temperatura trebala biti od 14 do 18 Celzijevih stupnjeva, u spavaćoj sobi 18 stupnjeva, u radnoj između 18 i 21 stupanj, u dnevnom boravku od 20 do 23 stupnja, a optimalna je temperatura kupaonice 23 do 25 stupnjeva. Kad se odlazi iz kuće, temperaturu bi trebalo spustiti na 16 stupnjeva. Navode se i zdravorazumske preporuke da se, primjerice, prostor ne grije i prozračuje istodobno ili da se hladnjaci i zamrzivači ne drže blizu izvora topline.