Načelniku iz bordela ujutro na kavu stiže USKOK. Pojavio se još jedan sumnjivi račun…

Načelniku iz bordela ujutro na kavu stiže USKOK. Pojavio se još jedan sumnjivi račun…

USKOK ujutro stiže u općinu Murter-Kornati u sklopu provjera informacija o načelnikovu nenamjenskom korištenju općinske kartice u austrijskom bordelu, ali i po raznim restoranima i trgovinama. Načelnik je Toni Turčinov, trenutno najpoznatiji demokršćanin u hrvatskoj politici. , doznaje index.hr

Sumnjiv je i račun od 958,68 kuna nastao u jednom austrijskom restoranu

Informaciju o dolasku USKOK-a otkrili su nam u Općini Murter i to slučajno. Index je, naime, dobio neslužbene i nepouzdane informacije da je Turčinov koristio općinsku karticu i u jednom austrijskom restoranu. Svota plaćena 28. prosinca 2019. godine iznosila je 958,68 kuna, a dva dana kasnije iz jedne objave na Facebooku proizilazilo je da je Turčinov tada s obitelji boravio u Austriji. Poslali smo upit, a kako odgovor nije stizao, nazvali smo Općinu Murter. Spojili su nas s neimenovanom pročelnicom koja je rekla:

“Znate šta, sutra će mi doći djelatnici USKOK-a koji provode istragu i ja se najprije moram s njima konzultirati jer su mi rekli da ne dajem nikakve informacije, samo da kažem da se provodi istraga. I eto, bez konzultacije s njima neću ništa dostavljat”, izgovorila je pročelnica.

Turčinov kaže da ga zovemo “kad završi istraga”

I Turčinovu smo slali poruke, no on je samo kratko odgovorio da ga možemo nazvati “kad završi istraga”.

Račun iz austrijskog restorana zapravo je minoran u odnosu na listu sumnjivih troškova koje je, prema pisanju portala Telegram, Turčinov platio općinskom karticom u prvih šest mjeseci 2019. godine. Najsuspektnije je potrošenih 1560 proračunskih eura sredinom travnja te godine u austrijskom klubu La Cocotte koji je, prema Telegramu, bio bordel.

Turčinov je tvrdio da je karticu u klubu upotrijebio greškom jer je slična njegovoj privatnoj kartici te da je, kako bi obeštetio Općinu, osobno podmirio trošak smještaja općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal. Iz hotela su, međutim, Telegramu osporili autentičnost računa kojim je Turčinov, navodno, ispravio grešku počinjenu u bordelu.

Turčinov u prvih šest mjeseci 2019. godine na općinskoj kartici potrošio 50.059 proračunskih kuna

Portal je utvrdio da je načelnik u prvih šest mjeseci 2019. godine korištenjem službene kartice potrošio 50.059 proračunskih kuna, od čega su sporne “najmanje 25.182 kune”. Troškovi su nastali po brojnim restoranima u zemlji i inozemstvu, ali i u parfumeriji, trgovini namještaja, butiku, na benzinskim crpkama, u hotelima… U 2019. godini Turčinov je, kako je otkrio Telegram, ispunio samo jedan putni nalog, 4. siječnja za put u Zagreb, “pri čemu je dobio dnevnicu od 738 kuna”.

Nakon izbijanja afere, rastrošni načelnik objavio je da podnosi ostavku na mjesto vijećnika u županijskoj skupštini, ali i da nastavlja “dalje raditi na projektima koje smo započeli u Općini Murter Kornati, uz podršku svojih suradnika i sumještana”, što će, čini se, biti priličan izazov jer je najavio i povlačenje iz javnosti, a još ne znamo za slučaj dužnosnika, makar i lokalnog, koji djeluje iz ilegale.

Otišao iz HSS-a jer mu nije bio dovoljno demokršćanski

Turčinov je bio u Hrvatskoj seljačkoj stranci, da bi u ožujku 2017. godine prešao u Hrvatsku demokršćansku stranku. Tada je na konferenciji za novinare rekao da ga nije zadovoljavala politika HSS-a otkako ga vodi Krešo Beljak, ali i da ga je slijedilo “80 posto članova HSS-a u Murteru”. Svi oni, tvrdio je Turčinov, pridružili su se HDS-u s kojim dijele “većinu svjetonazorskih stavova, pa i onaj protiv pobačaja”. Sada je neovisni načelnik.

Ovaj smjerni demokršćanin nekidan je na nekom lokalnom derneku od mjesne udruge Kučerosi dobio priznanje “numero uno” koje je zaslužio jer je “okrenuo najviše žena preko ljeta”. Turčinov je sudjelovao u programu, cerekao se i primio priznanje. Sutra ga čeka USKOK, ali ne zbog lošeg humora, nego ozbiljnijih sumnji u kaznena djela popularna među korisnicima službenih kartica.