Raste broj goveda uginulih od bedrenice, ali i broj oboljelih stanovnika…

Raste broj goveda uginulih od bedrenice, ali i broj oboljelih stanovnika…

Raste broj goveda uginulih od bedrenice u Lonjskom polju. Ali i broj oboljelih stanovnika – službeno sada ih je osam. Opasnost od zaraze za ljude trebala bi prestati nakon cijepljenja stoke. Pretpostavlja se da su se životinje zarazile na pojilištima jer su spore antraksa dospjele u podzemne vode pomicanjem tokova nakon potresa, piše HRT.

Prizori uginulih životinja svakodnevica su u Osekovu. Bedrenica je Josipu Rudeku usmrtila pola stada. Strahuje za sudbinu preostalih krava.

– One su sad u izolaciji, ne smiju se nikamo seliti, moraju biti gdje jesu sad. Čeka se cijepljenje, kaže Rudek.

– Prije desetak dana je krenulo prvo uginuće stoke. Dva, tri dana ništa pa onda jedna, dvije, i zadnja tri, četiri dana masovno, dodaje.

Zabrinutost raste, šteta je golema. Ovakvu tragediju mještani ne pamte.

– Bila je i nekad ta bedrenica, a nije bilo takvoga razmjera. Redovito se cijepilo u proljeće i u jesen, komentira Vladimir Horvatić.

Broj oboljelih od bedrenice u porastu je. To se i očekivalo, kažu iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Provode kontrole nad svima koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama.

– Provjeravamo postoje li još osobe na području Osekova koje su bile u kontaktu s oboljelom stokom, a nisu nam se javile. Uskoro kreće i cijepljenje stoke s ovoga područja i na taj način, kad se ono završi, možemo reći da smo onda i priču završili jer kad je stoka imunizirana, otporna, onda više izvora infekcije za čovjeka nema, kaže Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Prevencija je najbolja zaštita. Zato svima koji se moraju brinuti za stoku savjetuju nošenje zaštitne opreme, piše HRT.