Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja naših eurokovanica. Ukupno će se proizvesti 3700 tona hrvatskih eurokovanica potrebnih za zamjenu valute od početka iduće godine.

U minuti se proizvede između petsto do osamsto kovanica

HRT-ova novinarka Silvana Skočajić kazala je u podnevnom Dnevniku da cijela proizvodnja izgleda doista impresivno, šest preša trenutno radi u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji, gdje u minuti mogu proizvesti između petsto do osamsto kovanica.

Dnevni kapacitet same tvornice je četiri milijuna kovanica, a sedamdesetak djelatnika radi u tri smjene. 

Građani do eurokovanica tek 1. prosinca

Zanimljivo je da se pločice za same kovanice nabavljaju u drugim europskim zemljama, putem natječaja. Alat koji je namijenjen za izradu kovanica, proizveden je u Hrvatskoj tzv. tvornici novca eurokovanica.

Građani će sami moći nabavljati eurokovanice tek 1. prosinca, dok će HNB-a opskrbljivati banke već listopada., piše HRT

Novčanice na raspolaganju već u rujnu

Novčanice će biti na raspolaganju već u rujnu.

Još jedna zanimljivost – kao što se novčanice kune ne proizvode u Hrvatskoj, tako se ne proizvode ni novčane eura, nego se putem natječaja HNB-a odabire najbolji ponuđivač i onda se proizvode u drugim europskim zemljama.  

Na svečanom obilježavanje početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica nazočni su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Plenković: U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je osobno stekao uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura.

– S 1. siječnja 2023.godine Hrvatska postaje članica europodručja i do tada Hrvatska treba dovršiti sve logističke aktivnosti pripreme za zamjenu hrvatskih kuna s eurom. To podrazumijeva i kovanje kovanica u Hrvatskoj kovnici novca, te nabavljanja novčanica od strane Hrvatske narodne banke, i to u dogovoru s drugim Središnjim bankama ostalih članica Europske unije, poručio je Plenković.

Plenković je podsjetio da je na hrvatskim kovanicama u konačnici odlučeno da je na podlozi hrvatska šahovnica, da je na 2 eura karta Hrvatske, na 1 euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od 2 eura piše “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

– To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji svi predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu, rekao je Plenković. 

Predsjednik Vlade dodao je kako smatra da je proces uvođenja eura provođen vrlo sustavno.

– To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos, istaknuo je.

Poručio je da će se tijekom jeseni finalizirati aktivnosti oko ulaska u Schengen.

– U ovim globalnim okolnostima, koje su izazovne, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama, rekao je Plenković.

Od 1. siječnja, naveo je, slijedit će dva tjedna tranzicije – istodobnog korištenja i kune i eura, pa kad će netko plaćati u trgovini kunama, bit će mu uzvraćeni euri.

– Za to ćemo biti u potpunosti pripravni, izjavio je Plenković.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedjelji radi sedamdesetak radnika.

– Ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija posla oko kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba, poručio je Plenković.