Planulo krovište stambene zgrade u centru Zagreba: Dvije su teorije o mogućem uzroku

Planulo krovište stambene zgrade u centru Zagreba: Dvije su teorije o mogućem uzroku

Kako neslužbeno doznajemo, gasiteljima su u početku intervencije problem stvarale žice pod naponom

U ponedjeljak navečer izbio je požar na krovištu u zgradi u zagrebačkoj Ulici Petra Berislavića, doznaje se od vatrogasaca.

Na terenu je šest vatrogasnih vozila, rekao je Hini zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Fotografije s mjesta događaja prikazuju veliki plamen i dim koji se dižu iznad krova zgrade u Berislavićevoj ulici 2.

Krovište je u potpunosti izgorjelo, a vatrogasci su oko 23 sata, čini se, konačno suzbili plamen. U tom se trenutku vidio žar te svjetla baterijskih lampi kojima pripadnici vatrogasne postrojbe osvjetljuju mjesto događaja. Oko pola sata kasnije, nije bio više vidljiv ni žar, a nazirali su se obrisi vatrogasaca kako se kreću po samom krovištu što sugerira da je situacija bila blizu konačne sanacije.

Kako neslužbeno doznajemo, gasiteljima su u početku intervencije problem stvarale žice pod naponom koje su postavljene niže od krovišta što je zakompliciralo podizanje dizalice.

Nakon što vatra bude u potpunosti ugašena, policija će započeti očevid, a do tada se o uzrocima može samo nagađati. Ono što je sasvim izvjesno jest da je vatra krenula iz samog potkrovlja ili s krovišta zgrade koja je nedavno obnovljena i adaptirana nakon razornog potresa koji ju je bio teško oštetio.

Za sada postoje dvije teorije o mogućem uzroku izbijanja vatre. Kedna je da je u nejasnim okolnostima planuo neki glomazni otpad koji je možda bio smješten u potkrovlju, no ona je, prema tvrdnjama nekih stanara, manje vjerojatna budući da su nam rekli kako je s obnovom i adaptacijom potkrovlje bilo praktički ispražnjeno i očišćeno. Druga teorija je da je požar možda krenuo s jedne od više jedinica klimatizacijskih uređaja koji su navodno postavljeni pri vrhu objekta.

Žrtava, prema prvim informacijama, nije bilo., prenosi jutarnji list