Grlić Radman: Vučićev dolazak nismo shvatili kao dobronamjeran i iskren čin…

Grlić Radman: Vučićev dolazak nismo shvatili kao dobronamjeran i iskren čin…

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sazvao je izvanrednu pressicu povodom medijskih napisa da je srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću od strane hrvatske vlade zabranjen posjet Jasenovcu.

– Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz prethodni posjet Donjoj Gradini da bi posjetio i spomen područje Jasenovca, Pakrac, ne znamo još koja mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je neuobičajeno u komunikaciji. Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljue dolazak visokog dužnosnika smatramo da je neprihvatljiv, rekao je Grlić Radman., javlja HRT

– Mi smo uručili srbijanskom veleposlanstvu notu u petak poslijepodne kad smo doznali da srbijanska strana još uvijek ne namjerava obavijestiti hrvatske vlasti o svom dolasku. 

Pročitao je “najvažniji odlomak” iz te note:

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH podsjeća da prigodom planiranja svakoga posjeta stranih dužnosnika vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet služebene komunikacije i dogovora obiju strana. Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta RH jest za nas neprihvatljiva”, rekao je Grlić Radman.

– I naravno da je mi doživljavamo nedobronamjerno imajući  u vidu da smo shvatili da takav dolazak nije iskren, da nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motiviran činjenicom zadovoljenja unutarpolitičkih potreba u Srbiji, a prije formiranja srbijanske vlade. Hrvatska vlada iskreno se zalaže za normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije što smo uvijek isticali, na koncu to je europska praksa i nitko više kao Vlada i premijer Plenković nije pokazao uključivost, toleranciju, pružio je ruku u iskrenom dijalogu. Srbija koja se još uvijek nije suočila s prošlošću, dodao je Grlić Radman.