Vujnovčevu ogrlicu zadržala carina. Mora platiti još milijun kuna…

Vujnovčevu ogrlicu zadržala carina. Mora platiti još milijun kuna…

PAVLE VUJNOVAC, tajnoviti prvi čovjek polumisterioznog Prvog plinarskog društva, ponovno će preuzeti ogrlicu vrijednu više od pola milijuna eura koju je pokušao neprijavljenu unijeti u Hrvatsku, tek nakon što plati nešto više od milijun kuna carinskoga duga.

Vujnovac je, kako smo izvijestili nekidan kad smo otkrili ovaj slučaj, već platio prekršajnu kaznu od 50 tisuća kuna koju mu je odrezala Carina, što nema veze s carinskim dugom., doznaje index.hr

Vujnovčev dug nastao zbog “nezakonitog postupanja sa stranom robom”

“Svako nezakonito postupanje sa stranom robom u smislu carinskog zakonodavstva ima za posljedicu i nastanak carinskog duga (koji se sastoji do iznosa carina, trošarina ako je primjenjivo i PDV-a)”, navode iz Carinske uprave te dodaju “kako je upravni postupak obračuna i utvrđivanja carinskog duga još u tijeku. Prema dosadašnjim utvrđenim činjenicama, predmetni potencijalni carinski dug bit će oko milijun kuna (1.050.000 kn)”.

Iz Carine naglašavaju da se visina duga još utvrđuje, a zasad nije poznato dokad će trajati postupak. Ili, kako to vele iz Carine: 

“Carinski postupak utvrđivanja i obračuna naplate duga je upravni postupak, a o iznosu i obračunu duga se odlučuje rješenjem, sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku.

Nakon izdavanja rješenja i zaprimanja od stranke, rješenje postaje izvršno, te stranka ima pravo ulaganja pravnog lijeka (žalbe) u roku od 15 dana od izvršnosti. Ulaganje žalbe, pri tome ne podrazumijeva odgodu izvršenja obveze plaćanja carinskog duga, koji stranka mora uplatiti, u roku od 10 dana od zaprimanja (izvršnosti) rješenja. Rok za donošenje carinskog rješenja (odluke) nije propisan za postupak koji se provodi po službenoj dužnosti, kao što je konkretni slučaj. Isti se završava nakon što se točno i potpuno utvrdi činjenično stanje te na tako utvrđenom činjeničnom stanju donese zakonito rješenje (odluka).”

Pokušao unijeti neprijavljenu ogrlicu vrijednu više od pola milijuna eura

Kao što smo pisali, carinici na zagrebačkom aerodromu otkrili su da je Vujnovac po povratku iz Züricha u Hrvatsku pokušao unijeti neprijavljenu ogrlicu vrijednu čak 507.436 eura. Carina nam je sada nešto detaljnije opisala cijeli postupak.

“Dana 25.06.2022 godine oko 11:45 sati, zrakoplovom registarskih oznaka S5-CMM, na letu CMM Zurich-Zagreb, državljanin Republike Hrvatske Pavao Vujnovac kao dolazni putnik na terminalu generalne avijacije pristupio je carinskoj kontroli.

Kao i u slučaju druge nekolicine putnika, posebice koji dolaze iz trećih zemalja, pristupilo se detaljnoj carinskoj kontroli putnika, ručne i putne prtljage, prilikom čega je uočena predmetna roba.

S obzirom na utvrđene činjenice, nakon obavljanja službenih radnji prikupljanja obavijesti, kao i temeljem izjava putnika, i raspoložive dokumentacije putnika o robi (certifikati), izvršene su i dodatne carinske provjere te je utvrđena vrijednost predmetne robe, radi daljnjeg kako carinskog postupanja (utvrđivanje osnovice za obračun carinskih davanja, odnosno iznosa carine i PDV-a) tako i daljnjeg prekršajnog postupka.

Za robu – predmet prekršaja, izrečena je mjera privremenog oduzimanja do plaćanja uvoznog carinskog duga (koji je u tijeku).”

Vujnovac kaže da “žali zbog previda”

Iz Carinske uprave dodali su i ovo: “Daljnje radnje provjera i utvrđivanja okolnosti kupnje ili nabave predmetne robe, nismo u mogućnosti komentirati jer se radi o službenim radnjama koje su sastavni dio operativnih postupanja i koje su u tijeku, a sadržaj kojih bi bio kompromitirajući za objektivno utvrđivanje određenih činjenica i podataka za sam postupak.”

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, pak, pokušava utvrditi ima li u Vujnovčevim aktivnostima elemenata kaznenog djela.

Vujnovca smo pitali hoće li i kada platiti carinski dug, je li osobno kupio ogrlicu i, ako jest, zašto je nije prijavio ako je znao koliko košta. Zanimalo nas je i gdje je ogrlica bila kad su je carinici pronašli. Odgovor je, kao i u prošlom tekstu, bio krajnje jezgrovit:

“Kao što smo već odgovorili, g. Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima.”

Od zaposlenja do jednog od najbogatijih Hrvata u 16 godina

Društva povezana s Vujnovcem bave se nizom djelatnosti – od energetike, preko trgovine, do turizma. Pritom uspješno posluju s državom, samo je PPD prošle godine, prema službenim podacima, iz državnog budžeta inkasirao malo više od 54 milijuna kuna. Mreža tvrtki povezanih s Vujnovcem bliska je hrvatskim tajnim službama, među njegovim partnerima je, primjerice, Josip Jurčević, bivši visokopozicionirani zaposlenik SOA-e.

Prema službenoj biografiji Vujnovac se, nakon diplome na osječkom Ekonomskom fakultetu, 2006. godine na natječaju zaposlio u Prvom plinarskom društvu, a danas je jedan od najimućnijih i najmoćnijih ljudi, vjerojatno ne samo u Hrvatskoj. Ruski mediji su prije pet godina informirali da je PPD s Gazpromom potpisao ugovor o isporuci plina u Hrvatsku do 31. prosinca 2027. godine, kojim se Gazprom obvezuje na isporuku jedne milijarde prostornih metara plina godišnje.