Situacija kod Zatona je apokaliptična: “Mislili smo da ne može biti gore od 2017., ovo je neusporedivo gore”

Situacija kod Zatona je apokaliptična: “Mislili smo da ne može biti gore od 2017., ovo je neusporedivo gore”

Požar koji je buknuo iza 11 sati u zaleđu Vodica raspiruje jak vjetar. Vatra guta kuće kojih je izgorjelo između 10 i 20. U pomoć vatrogascima stigla je vojska, dio stanovnika se evakuirao, a ozlijeđenih nema. Požarište u Zatonu i Raslini posjetio je i premijer Andrej Plenković. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić prati požare u Šibensko-kninskoj županiji odakle se javila uživo u Izvanredne vijesti Nove TV.


Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić koja kaže kako su kuće u Zatonu obranjene. “Stanje je alarmatno cijeloga dana. Sama činjenica da je došao premijer i ministri govori da nije dobro”, izvijestila je Jurišić koja je razgovarala s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

“Trenutno stanje je takvo da se situacija smiruje u Raslini i Zatonu, sve postrojbe su na terenu, dežuraju”, rekao je ministar te dodao kako je ovo najveći požar ovo ljeto.

“Nešto slično smo imali 2017. u Splitu. Na jednom mjestu bukne pa nestane, sve ovisi o vjetru, a prognoza je da će vjetra biti i sutra. Ako bude prava, čista bura to će biti lakše za vatrogasce“, kazao je Božinović i rekao kako je danas na terenu bilo 150 vatrogasaca, 50 vojnika i 56 policajaca, a u trenutku javljanja u Izvanredne vijesti Nove TV stigla je i interventna policija.

Apokaliptična situacija

Jurišić izvještava i kako u tom kraju nema struje, a ljudi su u šoku i malo tko od mještana želi govoriti. Razgovarala je sa zapovjednikom DVD-a Zaton Borisom Dukićem koji je u srijedu branio kuće od vatre.

“Malo koja nije bila ugrožena. U središtu mjesta je crkva, oko koje nema ni šume ni ničeg, a morali smo rješavati požar koji je izbio na zvoniku. Danas je jedna apokaliptična situacija“, kaže Dukić i dodaje kako je 30 godina u vatrogastvu, ali ovo još nije doživio.

“Najvažnije je da se svi vrate svojim kućama živi i zdravi, a sve drugo materijalno se da popraviti”, rekao je i zahvalio svima koji su pomagali u gašenju.

“Struje nema, oba dalekovoda su izgorila, najave nisu baš dobre. Moguće da bi se moglo dva dana rastegnuti”, komentirao je.

Dukić kaže i kako je situacija puno gora nego 2017. u Splitu.

“2017. smo imali veliki požar na Svetog Roka, naš dan, mislili smo da ne može biti gore, ovo je neusporedivo gore. Mi ćemo ostati na terenu sigurno još 3-4 dana. Nadmo se da će vjetar splasnuti da bi kroz noć mogli dovesti pod kontrolu”, kazao je.