Fuchs o Musić Milanović: Išla je prijava policiji, ako se otkrije da je netko iz škole radio pritisak na profesoricu, slijede sankcije…

Fuchs o Musić Milanović: Išla je prijava policiji, ako se otkrije da je netko iz škole radio pritisak na profesoricu, slijede sankcije…

Prosvjetna inspekcija utvrdila je nepravilnosti u radu Klasične gimnazije u Zagrebu te je u skladu s tim izdan obvezni prekršajni nalog Školi i ravnateljici, a ravnateljici predloženo da nastavnici matematike izda pisano upozorenje. Cijelu situaciju komentirao je u srijedu ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

“Nadam se da više nikome neće pasti na pamet da dodatno utječe bilo na ravnatelja, bilo na učitelje i da oni jednako tako neće podlijegati nikakvim pritiscima”, rekao je ministar aludirajući na slučaj prve dame Sanje Musić Milanović.

“Ovo je jedna siva zona u Zakonu o odgoju i obrazovanju što se tiče zaključivanja ocjena i taj Zakon je jedan od Zakona koje smo deklarirali kao Zakon kojeg treba mijenjati u kontekstu reforme obrazovanja”, istaknuo je.

Upravo su elementi zaključivanja ocjena u žiži te reforme, dodao je.

“Prosvjetna inspekcija je napravila ono što je mogla napraviti u skladu sa svojim ovlastima. To što je moguće u trenutku kada su ocjene proglašene u razredu kao zaključene, još dopisati i mijenjati ocjene samo zato što je to propušteno u zakonodavnom dijelu, do trenutka kada se sastane Razredno vijeće, nakon čega to postaje izvršno, je upravo ta siva zona o kojoj govorim.

Mail koji je otišao je otišao nakon što je profesorica matematika izjavila koju ocjenu su pojedini učenici dobili kao zaključnu. Ono što pored onih dijelova koje je našla inspekcija u smislu administrativnih pogrešaka su stvari koje se događaju tako da inspekcija napiše preporuke i da rok u kojem se ti propusti trebaju ispraviti, ali ključna priča u tom cijelom nalazu je direktna izjava da je od profesorice matematike traženo da promjeni ocjene”, rekao je Fuchs.

Inspekcija nema mogućnosti isljeđivati od profesorice da otkrije tko je vršio pritisak na nju, na koji način je zahtijevano od nje da promijeni ocjene, istaknuo je.

“Inspekcija je proslijedila slučaj na daljnje postupanje. Kada saznamo tko je tražio izmjenu i dopunu, taj će onda snositi sankcije. Ako je to netko iz škole, postoji mehanizam da Ministarstvo djeluje protiv takvih osoba. Išla je prijava policiji”, otkrio je ministar., piše direktno.hr