Srbija Hrvatskoj izručila zločinca s Ovčare, četnika koji je usput i silovao djevojku – s još petoricom…

Srbija Hrvatskoj izručila zločinca s Ovčare, četnika koji je usput i silovao djevojku – s još petoricom…

Srbija je Hrvatskoj izručila 61-godišnjeg Ivana (Ivicu) Husnika, poznatog i kao Ivica Atanasijević, rođenog u Vukovaru, čime je prihvatila zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa da u Hrvatskoj služi kaznu od osam godina zatvora na koju je osuđen zbog ratnog zločina silovanja.

Za zločin počinjen na Ovčari, u Srbiji je odležao 15-godišnju zatvorsku kaznu. Na beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine je u prosincu 2005. godine priznao da je 20. studenoga 1991. sudjelovao u ubijanju civila i ranjenika na Ovčari kao pripadnik paravojne formacije „Leva Supoderica.”

Uz zahtjev za izručenje Hrvatska je priložila presudu Županijskog suda u Osijeku od 4. studenog 1997. godine kojom su Ivica Husnik i još pet osoba: Živojin Crnogorac, Michael Husnik, Kasim Hekić, Sava Radović i Svetislav Radović u odsutnosti proglašeni krivima jer su tijekom travnja 1992. godine kao pripadnici vojnih formacija JNA u Vukovaru, u više navrata i pod prijetnjom silovali 18 -godišnjakinju.

S obzirom da tijekom boravka u Srbiji nije uspio dobiti srbijansko državljanstvo, hrvatsko Misnistarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, temeljem pravomoćne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj te je 7. srpnja i izručen.

U priopćenju osječkog Županijsko suda stoji kako se Husnik nalazi u Centru za dijagnostiku Zatvora u Remetincu, gdje se provodi postupak utvrđivanja i gdje će, kao pravomoćno osuđena osoba, izdržavati kaznu zatvora, piše HRV.