Prema prvim neslužbenim podacima koji stižu s biračkih mjesta po Splitu, glasovi su negdje već prebrojani i Puljak zasad uvjerljivo vodi…

Prema prvim neslužbenim podacima koji stižu s biračkih mjesta po Splitu, glasovi su negdje već prebrojani i Puljak zasad uvjerljivo vodi…

Prema prvim neslužbenim podacima koji stižu s biračkih mjesta iz raznih djelova grada, glasovi su već negdje već bili prebrojani svega desetak minuta iza 19 sati i da Puljak uvjerljivo vodi. Prve rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.

———

Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Splita, u Dnevniku N1 televizije komentirao je kako protječe drugi krug izbora u Splitu.

“Dan je prošao relativno mirno, nemamo nikakvih problema”, rekao je.

Naveo je da je bilo nekoliko prijava kršenja izborne šutnje.

“Ne znamo je li bilo kršenja izborne šutnje, ali prijavljeno nam je pet takvih slučajeva o čemu ćemo naknadno odlučiti”, otkrio je.

U odnosu na prvi krug, kada se gledaju drugi podaci o izlaznosti, odnosno izlaznost do 16.30 sati, izašlo je oko 1,5% manje birača nego u prvom krugu.

———-

Splićani su danas po drugi put u 14 dana imali priliku glasati za gradonačelnika Splita. U prvom krugu prijevremenih izbora je, podsjetimo se, bilo devet kandidata za splitskog poteštata, a to su bili Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), Ante Franić, nezavisni, odnosno kandidat grupe birača, Željko Kerum (kandidat HGS-a), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i kandidat Domovinskog pokreta (DP) Aris Zlodre.

Kako je već poznato, trijumfirao je Ivica Puljak, a i lista njegovog Centra za Gradsko vijeće uzela je najviše vijećničkih mandata. 

Puljak je osvojio 48,73 posto glasova i nedostajalo mu je nešto više od 500 glasova da već u prvom krugu postane gradonačelnik. Drugo mjesto osvojio je Zoran Đogaš s podrškom od 25,3 posto.

Napomenimo i da je Ivica Puljak, bivši gradonačelnik Splita, napravio presedan u političkom životu Hrvatske i isprovocirao izbore zbog nesuglasica sa strankama u programskoj koaliciji, a neposredan povod za razlaz partnerima bila je afera oko njegovog zamjenika Bojana Ivoševića.

Taj riskantan potez mu se zasad itekako isplatio. Splićani su i njemu i njegovoj stranci na izvanrednim izborima dali puno veće povjerenje nego lani tijekom redovnog izbornog ciklusa. U Gradskom vijeću će sada imati duplo više svojih vijećnika Centra (bilo ih je sedam, sad ih je 15) pa će mu biti znatno lakše donositi odluke.

Puljak je već najavio suradnju s vijećnicima Mosta i SDP, te otklonio svaku mogućnost koaliranja s HDZ-om, Domovinskim pokretom i Kerumovim HGS-om., javlja slobodna dalmacija