Vesna Pusić opalila po HDZ-ovoj europarlamentarki Željani Zovko: ‘Ma kakav jugoslavenski princip?! Ili je politički nepismena ili misli da su svi idioti!‘

Vesna Pusić opalila po HDZ-ovoj europarlamentarki Željani Zovko: ‘Ma kakav jugoslavenski princip?! Ili je politički nepismena ili misli da su svi idioti!‘

Vesna Pusić, nekadašnja ministrica vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića oštro je reagirala na stavove HDZ-ove europarlamentarke i potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Željane Zovko.

HDZ-ova zastupnica komentirala je svoje kolege koji se zalažu za uvođenje građanskog uređenja u Bosni i Hercegovini, što se njoj nikako ne sviđa.

“Vraćamo se na pitanje svih pitanja koje mi stalno ovdje potenciramo. Taj jedan građanski model države protiv kojeg se mi ovdje borimo i pokušavamo objasniti da je to jugoslavenski princip vladavine većine, da bi došli do Adisa Ahmetovića koji koristi svoju poziciju i uz negodovanje čak i svojih kolega. Bila sam u Bundestagu i razgovarala sam s Mijatovićem iz Zelenih koji je koautor te rezolucije i vidjela sam stvarno da nema prostora za razgovor. Socijalisti i zeleni idu u Bundestag s ovom rezolucijom”, kazala je Zovko.

Usporedbu građanskog društva i “jugoslavenskog principa vladavine većine”, komentirala je Vesna Pusić, sveučilišna  profesorica sociologije i bivša šefica hrvatske diplomacije., prenosi slobodna dalmacija

“Kako čovjek isti tren ne umre od sramote kad ovo izgovori? Kakva jugoslavenska građanska država?! Jednostranački politički sustav! Ili je politički nepismena ili misli da su svi idioti. Mi podržavamo BH kao građansku državu s dodatnom zaštitom kolektivnih etničkih prava”, navela je Pusić.

Dodala je da nema niti jedne moderne demokracije koja nije građanska država, te da “na tom temeljnom principu mnogi grade zaštitu nekih kolektivnih prava”.