HDZ-ov zastupnik Barišić vraća se u Sabor mjesec i pol nakon što mu je europski tužitelj napisao optužnicu…

HDZ-ov zastupnik Barišić vraća se u Sabor mjesec i pol nakon što mu je europski tužitelj napisao optužnicu…

Nešto manje od dvije godine nakon što je HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u lisičinama doveden na ispitivanje na Županijski sud u Zagrebu, i mjesec i pol otkako je Ured europskog javnog tužitelja protiv njega podignuo optužnicu za korupciju u aferi JANAF, on je aktivirao svoj mandat u Saboru.

Vijest koja je potvrđena RTL-u, znači i to da bi time iz Sabora otišao Mato Čičak, inače načelnik Općine Rugvica. Čičak je, pak, u medijima ostavio trag po tome što je u vrijeme kad je započeo svoj posao u Saboru živio u kući koja nije bila legalna.

Zašto se Barišićem bavi Ured europskog javnog tužitelja sve do optužnice? Riječ je o istrazi tijekom koje su USKOK i policija tajno pratili poduzetnika Krešu Peteka, sumnjajući da potkupljuje glavne ljude lokalnih vlasti i direktore državnih tvrtki kako bi njegova tvrtka dobila unosne poslove.

Kako je istraga, osim Velike Gorice i Nove Gradiške, obuhvatila i bivšeg direktora JANAF-a Dragana Kovačevića, afera je nazvana po JANAF-u. Ured europskog tužitelja uključio se, pak, zato što su istražitelji utvrdili korupciju i u financiranjima iz EU fondova solarne elektrane i reciklažnog dvorišta u Novog Gradiški, te na javnu rasvjetu i pročistač vode u Velikoj Gorici.

Krajem svibnja ove godine Ured europskog tužitelja podigao je optužnicu protiv Barišića kao gradonačelnika Velike Gorice, protiv Vinka Grgića kao gradonačelnika Nove Gradiške, te protiv Peteka, kojega se tereti da je podmićivao dvojicu gradonačelnika.

Optužnica obuhvaća 10-oricu, kompromitirani projekti u Novoj Gradiški su vrijednosti 900.000 eura i 700.000 eura, a u Velikoj Gorici 7 milijuna i 14 milijuna eura, od čega su se radovi u svim slučajevima financirali iz fondova EU-a. Kako je bila riječ o uhićenju dvojice gradonačelnika, usto na sud ih se sucu istrage dovelo u lisičinama, bila je to jedna od fotografski praćenijih vijesti u rujnu 2020.

Tu se dolazi do Mate Čička. Naravno da Barišić nakon skidanja imuniteta kao osumnjičenog u aferi JANAF, vezano uz Petekovu tvrtku Elektrocentar, nakon što mu je potom određen i istražni zatvor, više nije mogao dolaziti u Sabor, odnosno više nije mogao glasati. Zato ga je u Saboru hitno zamijenio Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica koji je u Saboru bio i u prethodnom sazivu.

Ubrzo je Telegram Čičku otkrio da mu kuća u kojoj živi nije bila legalizirana, da mu je 17 dana prije Barišićevog stavljanja mandata u mirovanje i aktiviranja Čičkovog mandata, zbog nelegalizirane kuće u određenom roku, stigla i kazna. Čičak je tada kazao da je pokrenuo postupak legalizacije.

Barišić je sad ponovno aktivirao svoj saborski mandat i time je postao dijelom tanke većine oko HDZ-a od 76 mandata, odnosno tek ponekad samo za jednu ili dvije glasačke ruke više od toga, piše RTL.