Milanović na samitu u Madridu: ”Moj platni razred je Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio”

Milanović na samitu u Madridu: ”Moj platni razred je Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio”

U Madridu na dvodnevnom summitu NATO SAVEZA sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. S njime u Madridu nije nitko od predstavnika iz Vlade. 

”Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu. Vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku. Pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, no to znate i bez mene”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

”Više puta sam ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku – ovdje nema ničeg osobnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije. Ovo što Turska traži od njih je dosta. Ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći”, kazao je.

”Moj platni razred je Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio”, poručio je Milanović te opetovao da je on stavljao naglasak na BiH.

”Tko je čuo, čuo je, ja ne mogu puno dalje od toga”, kazao je te dodao da postoje dužnosnici koji ne znaju puno. 

Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo je predsjedniku Milanoviću službene stavove Vlade, no ne zna se hoće li Milanović i dalje inzistirati na stavu da Švedskoj i Finskoj uvjetuje ulazak u NATO savez izmjenom izbornog zakona u BiH zbog čega se posvađao s Vladom i premijerom. 

Predsjednik bi se bilateralno trebao sastati s predsjednikom Republike Finske Saulijem Niinistom i predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson koji će također biti u Madridu.

Nakon sastanka najavljena je izjava predsjednika Milanovića. 

Jučer je pak održana svečana večera u Kraljevskoj palači u Madridu. Rusija predstavlja “izravnu prijetnju” sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na samitu u Madridu, rekao je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Jasno ćemo reći” na samitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi puta od 2010. “da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a usvojit će na samitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje.

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a. Summit u Madridu nazvao je povijesnim jer NATO prolazi kroz “najozbiljniju sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata”.

Glavni tajnik NATO-a jučer je, pak na marginama summita izjavio kako je Turska pristala podržati nastojanja Finske  i Švedske za pridruživanje NATO-u. “Sa zadovoljstvom mogu najaviti da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za pridruživanje NATO-u“, rekao je novinarima., prenosi dnevnik.hr