Šef HGSS-a: Helikopter je krenuo po ozlijeđene na Brač, netko je naredio da se vrati

Šef HGSS-a: Helikopter je krenuo po ozlijeđene na Brač, netko je naredio da se vrati

JOSIP GRANIĆ, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, ispričao je Indexu kako je helikopter koji su tražili za unesrećene s Brača vraćen u bazu 15-ak minuta nakon polijetanja.

“Nečijom odlukom je helikopter vraćen nazad”

“Tako nešto se nikad dosad nije dogodilo. Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice.

Mi imamo dežurnu ekipu u Divuljama i ona je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje su krenuli i na pola leta su opozvani nazad”, priča nam Granić pa nastavlja:

“To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno zašto, jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom.”

“Ali na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu”, opisuje nam Granić što se dogodilo dodajući da je cijela ekipa time dosta konsternirana:

“I mi i 112 pokušavamo shvatiti gdje je došlo do problema. Sustav jest velik, ali se tako nešto ne bi smjelo događati.”

Helikopter je krenuo oko 10:30, oko 10:45 je stigla zapovijed da se vrati

“Znači oko 10:30 je poletjela prva ekipa iz Divulja i oko 10:45 je vraćena. Ne znamo odakle je i nije nam jasno zašto je došlo do te zapovijedi”, ponovio je Granić.

Na pitanje s kim se komunicira u takvim slučajevima te tko je mogao to zapovjediti rekao je da ne zna: “HGSS je zatražio helikopter putem 112, koji bi trebao dalje koordinirati sve.”

“Zbog svega navedenog je helikopter s ozlijeđenima s Brača poletio tek u 12:30, a tada su ozlijeđeni već mogli biti u bolnici najmanje sat vremena”, zaključio je Granić.

Vatrogasci: GSS je bio spreman da ozlijeđene izvuče helikopterom

Vatrogasci koji su se obratili novinarima rekli su da je izvlačenje trajalo oko pola sata po vrlo teškom terenu, s velikim nagibom, te da je GSS bio spreman ozlijeđene izvući helikopterom. Postavlja se pitanje zašto nije.

Zašto nije helikopter podigao ozlijeđene?

Index je poslao upite nadležnim službama, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Uspjeli smo dobiti na kratko vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji nam je rekao da ne zna ništa o tome. “Nemam o tome nikakvu informaciju i nitko me nije kontaktirao”, rekao nam je.

“112 nije opozvao taj helikopter, kasnije je helikopter došao pokupiti unesrećena na ZL Brač. Ne znam tko je opozvao helikopter”, rekao nam je Srđan Kuščević iz Civilne zaštite Split dodajući kako su u međuvremenu vatrogasci pronašli zrakoplov i da je kasnije organiziran medicinski prijevoz za unesrećene.