Bačić: Vladajuća većina dala punu potporu ministru Berošu…

Bačić: Vladajuća većina dala punu potporu ministru Berošu…

U Banskim dvorima održan je sastanak predstavnika stranaka saborske većine. Ranije prijepodne održan je i sastanak premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice vezano uz isplatu prve rate sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti., javlja HRT

– Završio je redovni sastanak vladajuće koalicije. Sastanak je protekao u jednom dijelu oko pregleda događanja koja smo u Hrvatskoj imali u proteklih 15 dana, od posljednjeg sastanka te aktivnostima koje su pred nama, rekao je nakon sastanka u izjavi medijima predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, Branko Bačić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri izvijesti su članove vladajuće koalicije o održanom sastanku Europskoga vijeća.

– Na tom je sastanku data suglasnost za kandidacijski status Ukrajini i nikada bolji stav Komisije i Europskoga vijeća o poziciji BiH u pregovorima za ishođenje kandidacijskog statusa, dodaje.

Iznimno je važnom ocijenjena odluka da se 12. srpnja na Vijeću ministara financija donese odluka o konačnom pristupanju Hrvatske eurozoni, ističe Bačić, dodajući da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman detaljno izvijestio o tehničkim postupcima i protokolom oko uvođenja eura.

– Predsjednik Vlade nas je detaljno upoznao oko ulaska u Schengen, donesena je politička odluka. Prema njegovim riječima, od 1.1. bi Hrvatska trebala pristupiti schengenskom prostoru.

Također je rekao da se razgovaralo o najavi agencije Moody’s da će za dvije razine podići kreditni rejting Hrvatske, a nakon konačne odluke o uvođenju eura od 1. siječnja 2023.

Konačna odluka bi trebala biti donesena 12. srpnja.

– Hrvatska je ispunila sve kriterije za ulazak u europodručje. Rezultat svega bi trebale biti smanjene kamate prema sugrađanima i poduzetnicima.

Razgovarali su na sastanku vladajuće većine i o zamrzavanju cijene naftnih derivata.

Poručio je također da nas u Saboru u petak očekuje glasovanje, a sljedećega tjedna i rasprava o prijedlogu za pokretanje pitanja odgovornosti ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Glasovanje o povjerenju će biti u petak 15. srpnja. Vladajuća većina je stala iza ministra, bio je nazočan na sastanku, dobit će punu potporu. Izvijestio nas je i o stanju s epidemijom u Hrvatskoj, ističe.