Prijevremeni izbori u Splitu. Evo koliko je izašlo birača do 11.30 ….

Prijevremeni izbori u Splitu. Evo koliko je izašlo birača do 11.30 ….

U Splitu su otvorena birališta na prijevremenim izborima za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika te za članove Gradskoga vijeća. Pravo glasa imaju 146.573 birača, koji će na biralištima dobiti 2 glasačka listića. Na jednom će moći birati među 9 kandidata za gradonačelnika, a na drugom među 11 lista za Gradsko vijeće. Do 11.30 sati na izbore je izašlo 12,36% birača. Prvi rezultati bit će objavljeni u 21 sat. , javlja HRT

Do 11.30 u Splitu je izašlo 12,36% birača ili 15.183. To je u odnosu na redovne izbore prošle godine, kada je izašlo 14,4% odnosno 19.072 birača, 2,04% manje, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva grada Splita, rekao je u podnevnom Dnevniku HTV-a kako su dosad zaprimljene četiri prijave kršenja izborne šutnje.

– Međutim, prerano je govoriti o tome je li zaista došlo do kršenje izborne šutnje. To se provjerava. Ako je došlo do kršenja, gradsko izborno povjerenstvo podnosi optužni prijedlog o čemu odlučuje prekršajni sud, objasnio je Maravić.

U splitskom izbornom povjerenstvu nešto iza 11 sati za HTV su rekli kako je bilo nekoliko prijava zbog kršenja izborne šutnje te da se to provjerava.

– Birališta su otvorena i izborne radnje se odvijaju normalnom dinamikom uz manje tehničke poteškoće koje su očekivane i koje se rješavaju u hodu. Zaprimili smo prijave o kršenju izborne šutnje i izvršit ćemo provjeru. O tome sada ne bih iznosio nikakve detalje, rekao je Vuko Adžić Katalinić iz splitskog izbornog povjerenstva.

Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20-ero vijećnika Gradskog vijeća.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića – jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

U utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata natpolovičnu većinu drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna – 10. srpnja.

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a.